Aizejošā gada būtiskākais veikums veselības aprūpes jomā ir šogad sāktā medicīnas darbinieku algu paaugstināšana, atzīst veselības aprūpes speciālisti un Veselības ministrija (VM).
Pie VM un valdības 2005.gada labajiem darbiem minama šogad uzsāktā algu paaugstināšana medicīnas personālam un sociālās aprūpes sektorā strādājošiem. Tomēr vēl pāragri priecāties, jo darbi ir jāturpina un algu paaugstinājumam nākotnē jābūt jūtamākam, sacīja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris.

Viņaprāt, būtu jāparedz finansējums ne tikai medicīnas darbinieku, bet arī citu ārstniecības iestādēs strādājošo algas paaugstinājumam, jo veselības aprūpes ir komandas darbs.

LVSADA priekšsēdētājs atzina, ka nākamgad VM ir daudz darāmā, piemēram, VM ir jādomā par pietiekama mediķu skaita nodrošināšanu valstī.

Ja Latvija vēlas, lai ģimenes ārsti strādātu tādā pašā līmenī kā Eiropā, valstī būtu nepieciešams divas reizes vairāk ģimenes ārstu. Arī medmāsām būtu jābūt 1,5 reizes vairāk nekā patlaban. Tāpat ir virkne specialitāšu, kur vajag mazāk ārstu nekā patlaban strādā. Arī šis jautājums nākamgad būtu jārisina, atzina Keris.

Viņš sacīja, ka nākamgad ir jādomā par pacientu un ārstu interešu aizsardzību saistībā ar mediķu civiltiesisko apdrošināšanu. Normatīvajos aktos būtu jānosaka maksimālā summa, ko pacients var saņemt par tam nodarīto morālo kaitējumu. "Sāpes un ciešanas nevar samaksāt ne ar kādu summu, taču summas nevar būt bezgalīgi augstas, jo tas nenoliedzami cels pakalpojuma cenu", sacīja Keris.

LVSADA vadītājs atzinīgi vērtēja, ka šogad beidzot pēc ilgiem laikiem izveidojusies laba un konstruktīva sadarbība ar VM un pauda cerību, ka arī nākamajā gadā sadarbība turpināsies tikpat veiksmīgi. LVSADA vēlas 2006.gadā panākt medicīnas darbinieku sociālo garantiju nostiprināšanu.

Arī VM par vienu no šā gada būtiskākajiem darbiem uzskata medicīnas darbinieku darba samaksas paaugstināšanas grafika izstrādi un algu paaugstināšanas uzsākšanu, atzina VM sabiedrisko attiecību speciāliste Zaiga Barvida.

Tāpat pie būtiskākajiem veikumiem šogad VM min valdībā apstiprināto struktūrplānu un sākto slimnīcu reformu, kā arī veiksmīgo sadarbību ar ģimenes ārstiem. Būtiski, ka šogad un nākamgad atvēlēts lielāks finansējums veselības aprūpei, uzsvēra VM pārstāve.

Jau ziņots, ka mediķu algas pakāpeniski tiks paaugstinātas līdz 2010.gadam. Pirmo reizi ārstniecības personu darba samaksa tika paaugstināta šā gada jūlijā. 2006.gadā medicīnas darbinieku darba samaksa tiks paaugstināta divas reizes. Nākamā gada veselības aprūpes budžetā mediķu algu paaugstināšanai iekļauti vairāk nekā 40 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!