Foto: LETA
Aizvadītā gada decembris kļuvis par otro ar sniegiem visbagātāko decembri Latvijā pēdējo 73 gadu laikā.

Tik sniegots decembris Latvijā ir retums, un ilggadīgie dati liecina, ka līdz šim visbiezākā sniega sega decembrī - vidēji 23 centimetri - ir bijusi 1937.gadā, informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Hidrometeoroloģisko prognožu daļas vadītāja Laura Krūmiņa.

Aizvadītā gada decembra vidējais sniega segas biezums Latvijā bija 22 centimetri, kas ir ļoti tuvu 1937.gadā novērotajam.

Trešais ar sniegu visbagātākais decembris Latvijā ir bijis 1981.gadā, kad vidējais sniega segas biezums bija 17 centimetri. 2009.gada decembrī noturīga sniega sega izveidojās decembra vidū, un tādējādi mēneša vidējais sniega segas biezums bija tikai 6 centimetri.

Šoziem noturīga sniega sega visā Latvijā izveidojās 25.novembrī un 26.novembrī, kas visā Latvijā ir agrāk par ilggadīgiem vidējiem termiņiem.

Decembrī gaisa temperatūra stabili turējās zem normas, atkušņi bija tikai vietām un īslaicīgi, turpretī nokrišņu daudzums bija vērā ņemams, it sevišķi mēneša trešajā dekādē, tādējādi sniega segas krājumi pakāpeniski pieauga, mēneša pirmajā dekādē pārsniedzot ilggadīgos vidējos rādītājus vidēji valstī 2,5 reizes, bet mēneša trešajā dekādē jau gandrīz piecas reizes. Decembra pēdējā dekādē vidējais sniega segas biezums Latvijā bija 32 centimetri.

31.decembra rītā visbiezākā sniega sega klāja Kalnciemu, kur tā sasniedza 57 centimetrus, un Rucavu - 52 centimetrus, bet visplānākais sniegs bija Ventspilī - 25 centimetri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!