Foto: Shutterstock
Pagājušajā gadā Latvijā ieceļošanas lieguma jeb tā dēvētajā melnajā sarakstā iekļauti 655 ārvalstnieki, un tas ir par 409 mazāk nekā aizpērn.

Sarakstā iekļautie galvenokārt pārkāpuši imigrācijas vai uzturēšanās nosacījumus Latvijā ‒ ieceļojuši bez atļaujas, pārsnieguši uzturēšanās termiņu, dzīvojuši vai strādājuši Latvijā nelikumīgi, pastāstīja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) pārstāvis Andrejs Rjabcevs.

Pērn sarakstā iekļauto ārzemnieku skaita samazināšanās salīdzinājumā ar gadu iepriekš skaidrojama ar to, ka pagājušā gada vasarā stājās spēkā Imigrācijas likuma grozījumi, kas noteic, ka sarakstā var arī neiekļaut tos nelegālos imigrantus, kas brīvprātīgi izbrauc no valsts, norādīja Rjabcevs.

Kopā sarakstā pašlaik ir aptuveni 5000 cilvēku ar aktīviem liegumiem, bet to skaits visu laiku mainās, jo jauni cilvēki nāk klāt, bet citiem beidzas noteiktais ieceļošanas aizlieguma termiņš, norādīja Rjabcevs.

Lēmumu par ārzemnieka iekļaušanu to personu sarakstā, kurām ieceļošana Latvijā aizliegta, atbilsoši kompetencei var pieņemt piecas amatpersonas ‒ iekšlietu, ārlietu ministrs, robežsardzes priekšnieks, PMLP priekšnieks un Ārlietu ministrijas konsulārā departamenta attiecīgā amatpersona.

Piemēram, iekšlietu ministrs šādu lēmumu var pieņemt, ja kompetentām valsts iestādēm ir pamats uzskatīt, ka ārzemnieks darbojas pretvalstiskā vai noziedzīgā organizācijā vai ir tās biedrs.

Šādu lēmumu ministrs var pieņemt, ja kompetentām valsts iestādēm ir pamats uzskatīt, ka ārzemnieks rada draudus valsts drošībai vai sabiedriskajai kārtībai un drošībai vai, ierodoties Latvijā, var traucēt pirmstiesas izmeklēšanu vai tiesībaizsardzības iestāžu darbu noziedzīga nodarījuma atklāšanā.

Lēmumu var pieņemt arī tādā gadījumā, ja valsts iestādēm ir pamats uzskatīt, ka ārzemnieks izdarījis vai plāno izdarīt smagu vai sevišķi smagu noziegumu, vai arī kompetentas ārvalsts iestādes sniegušas informāciju, kas liedz ārzemniekam ieceļot un uzturēties Latvijā, vai arī ārzemnieka ieceļošana un uzturēšanās Latvijā nav vēlama citu iemeslu dēļ, pamatojoties uz kompetentu valsts iestāžu sniegto atzinumu.

Nevēlamo personu sarakstā tiek iekļauti ārzemnieki, kuri pārkāpuši ieceļošanas vai uzturēšanās nosacījumus Latvijā. Reģistrā iekļauj arī informāciju par tā saucamajiem Latvijai nevēlamajiem ieceļotājiem ‒ cilvēkiem, kas valstij rada draudus. Šīs kategorijas cilvēki nevēlamo personu sarakstā tiek iekļauti uz nenoteiktu laiku, un par viņiem lēmumus pieņem drošības iestādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!