Foto: F64
Pagājušajā nedēļā gripas izplatība Latvijā samazinājusies vidēji par 16%, savukārt Latgalē bija vērojams straujš saslimstības pieaugums, liecina gripas monitoringa dati.

Kā pastāstīja epidemioloģe Raina Nikiforova, Latvijā joprojām ir pārsniegts epidēmijas slieksnis - 100 saslimušie uz 100 000 iedzīvotāju -, un pagājušajā nedēļā gripa tika konstatēta vidēji 162 pacientiem uz 100 000 iedzīvotāju. Savukārt nedēļā no 19. līdz 25.martam ar gripu slimoja 193 cilvēki uz 100 000 iedzīvotāju.

Gripas epidēmijas līmenis pārsniegts piecās no desmit monitoringa pilsētām - Daugavpilī, Rēzeknē, Rīgā, Jelgavā un Liepājā. Visaugstākā gripas intensitāte novērota Rēzeknē - 517 saslimušie uz 100 000 iedzīvotāju, bet Daugavpilī ar gripu slimo 406 pacienti uz 100 000 iedzīvotāju.

Turpmāk saslimstība ar gripu turpinās samazināties, prognozēja Nikiforova. Saslimstības pieaugumu Latgalē epidemioloģe skaidroja ar to, ka tur gripas izplatība sākusies vēlāk, līdz ar to pagājušajā nedēļā, vēlāk nekā citur, tika sasniegts augstākais saslimstības līmenis, taču tagad prognozēts, ka arī Latgalē gripas pacientu skaits turpmāk samazināsies.

Nedaudz samazinājies arī ar aizdomām par gripu hospitalizēto pacientu skaits, un kopumā slimnīcās pagājušajā nedēļā nogādāti 128 gripas slimnieki.

Savukārt saslimstība ar citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām pagājušajā nedēļā pieaugusi par 5%, un vidēji Latvijā ar elpceļu vīrusiem slimo 1194 cilvēki uz 100 000 iedzīvotāju.

Jau ziņots, ka 5.martā Infektoloģijas centrs paziņojis par gripas epidēmijas sākumu. Šosezon reģistrēti pieci nāves gadījumi pacientiem ar gripas diagnozi. Visi gripas upuri bija vecāki par 60 gadiem, un viņiem bija konstatētas citas hroniskās saslimšanas.

Gripas epidēmijas laikā no valsts budžeta līdzekļiem tiek finansētas ģimenes ārstu mājas vizītes pie gripas slimniekiem. Pacientiem ar gripas saslimšanu par ģimenes ārsta mājas vizīti jāmaksā tikai pacienta iemaksa - divi lati. Maksājuma nosacījums attiecas uz visiem ģimenes ārstiem un dežūrārstiem, kuri ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu un sniedz valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus.

Gripas simptomi ir drebuļi un strauja ķermeņa temperatūras paaugstināšanās, stipras galvassāpes, muskuļu un locītavu sāpes, sāpes acu ābolos, kasīšanās sajūta rīklē, sauss, kairinošs klepus, sāpes aiz krūšu kaula un izteikts nespēks.

Cilvēkam nekavējoties jāsazinās ar ģimenes ārstu, ja viņam parādās gripas simptomi, un jāpaliek mājās. Slimnieku mājās izolē atsevišķā istabā, un regulāri vēdina telpas, slimniekam jālieto atsevišķi trauki un higiēnas piederumi.

No elpceļu infekcijām un gripas iespējams izvairīties, ievērojot speciālistu konsultācijas un padomus, kā arī personīgo higiēnu, tostarp roku mazgāšanu, elpceļu higiēnu. Ir jācenšas izvairīties no kontakta ar vīrusu infekcijas slimniekiem. Arī pašam saslimušajam jāapzinās, ka, neizārstējies un neievērojot piesardzības pasākumus, viņš var apdraudēt visu apkārtējo veselību.

Tāpat arī ieteicams pēc iespējas vairāk uzturā lietot šķidrumu - zāļu tējas, svaigas augļu un dārzeņu sulas, kā arī skābpiena produktus (kefīru, paniņas, biezpienu), jo tie satur mikroorganismus, kas stimulē cilvēka imūnsistēmu, jācenšas lietot vitamīniem bagātu uzturu, arī pastaigas svaigā gaisā palīdzēs uzturēt stiprāku imunitāti, norāda speciālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!