Aizvadītajā nedēļā reģistrēti divi jauni ērču encefalīta slimnieki, portālu "Delfi" informēja Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) Sabiedrisko attiecību daļas vecākais speciālists Jānis Ezerlīcis.
Viens no ir inficētajiem ir kāds pusaudzis Ludzas rajonā, savukārt Talsu rajonā ar vīrusi inficēts kāds pieaugušais. Ezerlīcis norāda, ka šogad kopumā SVA Virusoloģijas laboratorijā reģistrēti četri ērču encefalīta saslimšanas gadījumi.

Virusoloģijas laboratorija aizvadītajā nedēļā pārbaudījusi 47 cilvēkiem piesākušās ērces. Gandrīz pusei, proti, 22 no tām konstatēta ērču encefalīta klātbūtne. 19 no inficētajām ērcēm bijušas piesūkušās pieaugušajiem no kuriem viens ir bijis vakcinēts pret ērču encefalītu, trīs – bērniem, no kuriem vakcinēti ir bijuši divi.

Pagājušogad šajā pašā laika posmā bija reģistrēts tikai viens ar ērču encefalītu saslimušais. SVA speciālisti to izskaidro ar to, ka pagājušogad ērču aktivitāte ir sākusies nedaudz vēlāk un lielākais saslimušo skaits tika reģistrēts jūnija mēnesī.

SVA atgādina, ja ir piesūkusies ērce, jāatceras, ka pareiza un ātra ērces noņemšana samazina inficēšanās risku. Ieteicams, lai ērci noņem medicīnas darbinieks, jo nepareizi noņemot ērci var saspiest tās ķermeni, un koduma vietā brūcē var iekļūt ērces iekšējais saturs, palielinot risku saslimt ar kādu no ērču pārnestajām slimībām.

Mēnesi pēc ērces piesūkšanās vēlams lietot vairāk vitamīnus, īpaši C vitamīnu, lietot preparātus, kas stiprina imunitāti, un patērēt daudz šķidruma. Speciālisti iesaka izvairīties no saaukstēšanās, alkohola lietošanas un intensīvām fiziskām slodzēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!