Foto: Latvijas armija

Valdība šodien atbalstīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) dalības termiņa pagarināšanu starptautiskajā operācijā pret teroristisko organizāciju "Daesh" Irākā.

Galīgais lēmums būs jāpieņem Saeimai. Lēmuma projekts bija sagatavots vēl pirms situācijas saasināšanās Irākā.

Lai gan koalīcijas operācijas termiņš starptautiskajos dokumentos šobrīd nav nostiprināts, tomēr, ņemot vērā uzticēto uzdevumu raksturu un apjomu, tiek plānots NBS dalību operācijā noteikt uz laiku līdz 2022. gada 1. februārim. Aizsardzības ministrija (AM) gan norāda, ka šāda termiņa noteikšana neierobežo Latvijas tiesības pārtraukt dalību pirms minētā datuma, piemēram, ja apmācības būs noslēgušās līdz tam.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) šodien žurnālistiem teica, ka patlaban nevar skaidri pateikt, kad Irākā dienošie un patlaban Kuveitā izvietotie Latvijas karavīri dosies atpakaļ uz Irāku turpināt vietējo spēku apmācību. Ņemot vērā, ka Latvijai šajā operācijā ir neliels kontingents, tad "atsevišķas kustības mēs neveiksim", bet konsultēsimies ar Dāniju, ASV un Irākas valdību, sacīja ministrs.

Jau ziņots, ka 2014. gadā Irākas valdība izplatīja aicinājumu visām ANO dalībvalstīm sniegt atbalstu teroristiskās organizācijas "Daesh" apkarošanai. Reaģējot uz Irākas aicinājumu, ar ASV iniciatīvu tika izveidota Starptautiskā koalīcijas militārā operācija "Inherent Resolve", kas sniedz atbalstu gan kaujas triecienos, gan arī vietējo drošības spēku apmācībā.

2015. gadā ANO Drošības padome pieņēma rezolūciju, kurā ANO dalībvalstis tiek aicinātas spert visus nepieciešamos soļus, lai pastiprinātu un koordinētu centienus teritorijās, kas atrodas "Daesh" kontrolē Sīrijā un Irākā, lai novērstu un apturētu teroraktus.

Kopš 2014. gada novembra Latvija politiski ir pievienojusies Starptautiskajai koalīcijai un paudusi atbalstu koalīcijas darbībām. Saņemts arī Irākas valdības apstiprinājums, ka Irākas valdība atbalsta Latvijas militāro instruktoru iesaisti Irākas drošības spēku apmācībā.

Latvijas Saeima ar 2016.gada 14. janvāra lēmumu nosūtīja NBS karavīrus dalībai pret teroristisko organizāciju Irākas militāro spēku apmācībai uz laiku līdz 2018. gada 1. februārim. Vēlāk termiņš pagarināts līdz 2020. gada 1. februārim.

Latvija ar savu instruktoru kontingentu vēl līdz janvāra sākumam īstenoja Irākas drošības spēku apmācību, pilnībā iekļaujoties Dānijas kontingenta sastāvā, kas izvietots Irākas un ASV kopīgi pārvaldītajā militārajā bāzē. Bāze atrodas 160 kilometrus uz rietumiem no Bagdādes. Līdz janvāra sākumam Irākā uzturējās kopumā seši Latvijas karavīri, taču saasinoties situācijai Irākā, viņi pārvietoti uz Kuveitu. Šāds lēmums pieņemts drošības dēļ un to, ka patlaban jebkāda veida Irākas spēku apmācības Irākā uz nezināmu laiku ir pārtrauktas.

AM uzskata, ka nepieciešams turpināt Latvijas ieguldījuma sniegšanu starptautiskajā drošībā, nodrošinot Latvijas iesaisti Irākas drošības spēku attīstībā un nostiprināšanā, veicot to apmācību, kā arī atbalstīt sabiedrotos viņu centienos apturēt "Daesh" uzbrukumus un nepieļaut to tālāku izplešanos un ietekmes palielināšanos.

Ņemot vērā minēto, AM izskata iespēju un plāno Latvijas kontingentu Irākā palielināšanu līdz 30 instruktoriem. No militārā viedokļa raugoties, Irākas vietējo spēku militāro spēju pilnveidošana, ar ko nodarbojas Latvijas karavīri Irākā, ir nozīmīgs nosacījums "Daesh" veiksmīgai apkarošanai, ņemot vērā vietējo valsts struktūru svarīgo lomu teroristu tīkla un infrastruktūras izskaušanai, skaidrojusi ministrija.

Tāpat ziņots, ka pagājušajā nedēļā Irāna naktī uz trešdienu raidīja ballistiskās raķetes uz divām bāzēm Irākā, kur izvietoti ASV un citu koalīcijas valstu karavīri, šādi atbildot uz notikušo ASV gaisa spēku triecienu, kurā pie Bagdādes starptautiskās lidostas tika nogalināts Irānas ģenerālis Kasems Soleimani.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!