Foto: PantherMedia/Scanpix
Paužot nosodījumu Krievijai par militāro agresiju Ukrainā un propagandu, ko Krievijas mediji izvērš bijušajās PSRS republikās un ārpus tām, sabiedrisko iniciatīvu portālā "avaaz.com" izveidota Latvijas televīzijas pakalpojumu sniedzēju vadībām adresēta petīcija.

Petīcija izveidota 4.februārī, un tās pieteicējs ir kāds vīrietis no Latvijas. Petīcijā, kurā notiek vēršanās pie SIA "Lattelecom", SIA "Baltcom TV", SIA "IZZI" un citu TV pakalpojumu sniedzēju vadībām, tiek uzsvērts, ka abonenti nevēlas "sponsorēt propagandu un karu, tāpēc nevēlas maksāt par Krievijas televīzijas kanāliem".

Petīcijā lūgts izveidot atsevišķu TV kanālu paku, kas būtu pieslēdzama bez nepieciešamības pasūtīt pamata paku vai jebkādus citus TV kanālus un nesaturētu Krievijas TV kanālus. Tiek piedāvāts izveidot pakas, kas saturētu visus populāros Latvijas TV kanālus, piemēram, LTV1, LTV7, LNT, TV3, TV5 un "Rīga TV24", kā arī populāros ārzemju TV kanālus, piemēram, "Eurosport", "National Geographic", CNN un BBC, bet nesaturētu nekādus Krievijas TV kanālus, piemēram, PBK, "RTR Planeta", "NTV Mir", "REN Baltija" un citus. Pieļaujams, ka TV pakā var būt iekļauts Krievijas opozīcijas TV kanāls "TV Rain".

Kā ziņots, attīstoties militārajam konfliktam Ukrainā, Latvijas sabiedriskajā telpā arvien biežāk tiek konstatēta Krievijas izvērstā propaganda. Vēl pērnā gada pavasarī Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome nolēma uz trim mēnešiem ierobežot TV kanāla "Rossija RTR" retranslāciju Latvijā, šādu rīcību motivējot ar "Rossija RTR" ziņu un citu raidījumu sižetu tendenciozitāti un interpretāciju atbilstoši Krievijas ārpolitikas pamatnostādnēm, attaisnojot pret suverēnu valsti vērstu militāru agresiju, kuru ir nosodījusi lielākā daļa pasaules demokrātisko valstu.

Pašlaik Eiropas Savienības Ārlietu padomes dienas kārtībā Latvija rosina iekļaut jautājumu par veidiem, kā reaģēt uz Krievijas izvērsto propagandu. Kā viena no iespējām iepriekš tika minēta Eiropas Ārējās darbības dienesta un Eiropas Komisijas komunikācijas komandas izveide, kā arī iespēja izstrādāt stratēģiju, lai nodrošinātu sabalansētu Eiropas mediju ainavu. Izstrādāt plānu pret Krievijas īstenoto informatīvo karu aicināja arī Eiropas Parlamenta deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!