Foto: LETA

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Fizisko personu elektroniskās identifikācijas likumā, paredzot iedzīvotājiem iespēju pilnvērtīgi apliecināt savu identitāti digitālajā vidē un saņemt plašāku e-pakalpojumu klāstu.

Izmaiņas attieksies uz privātā sektora sniegto pakalpojumu saņemšanu, jo līdz šim likums regulēja galvenokārt e-identifikāciju valsts pakalpojumu saņemšanai.

Grozījumi nosaka nacionālā elektroniskās identifikācijas līdzekļa jēdzienu un tā izmantošanu gan publiskā, gan privātā sektora sniegtajos elektroniskajos pakalpojumos.

Izmaiņas paredz fiziskai personai iespēju jebkurā e-pakalpojuma pieprasīšanas un saņemšanas posmā e-identifikācijai izmantot valsts nodrošinātu elektroniskās identifikācijas līdzekli, kas iekļauts personas apliecībā jeb eID kartē vai eID kartes mobilajā risinājumā.

Grozījumi Fizisko personu elektroniskās identifikācijas likumā stāsies spēkā šā gada 1. decembrī.

Saeima jau iepriekš pieņēma grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā un grozījumus Vēlētāju reģistra likumā, kas paredz ieviest elektronisku tiešsaistes vēlētāju reģistru.

Likumi tika grozīti, lai nodrošinātu iespēju vēlētājiem Saeimas vēlēšanās balsot arī ar personas apliecību jeb eID karti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!