Pēdējos trīs gados jūtami palielinājies absolventu bezdarbnieku skaits, kuriem ir augstākā izglītība, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) aptauja par absolventiem-bezdarbniekiem.
Aptaujāto vidū 56 jaunieši absolvējuši Latvijas Universitāti, 38 - Baltijas Starptautisko akadēmiju, 38 - Daugavpils pedagoģisko universitāti, 31 - Rīgas Tehnisko universitāti, 25 - Latvijas Lauksaimniecības universitāti, informēja NVA sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Daine.

Respondenti biežāk absolvējuši šādas bakalaura izglītības programmas: 30 - sociālo zinātņu bakalaura grāds ekonomikā, 25 - sociālo zinātņu bakalaura grāds vadībzinātnēs, 24 -jurists/sociālo zinību bakalaura grāds tiesību zinātnēs, 21- skolotāju izglītības programmas.

Profesionālo izglītību ieguvušie absolventi-bezdarbnieki visvairāk nāk no Latgales Transporta un sakaru tehniskās skolas, Liepājas 48.arodvidusskolas, Liepājas 31.arodvidusskolas, RTU Liepājas filiāles profesionālās vidusskola un Cīravas arodvidusskolas.

Bezdarbnieku vidū 31 absolvents ieguvis pavāra, ēdināšanas servisa speciālista profesiju, 25 absolvējuši profesionālo izglītības programmu - grāmatvedis, 16 - automehāniķis, automehāniķa palīgs, 12 - biroja darba organizators, sekretārs, lietvedis.

Absolventu-bezdarbnieku vidū visbiežāk minētie bezdarba iemesli ir nepieciešamās darba pieredzes trūkums, zema darba samaksa, nav tuvākajā apkaimē brīvu darba vietu vai arī nestrādā ģimenes apstākļu dēļ. Vēl kā iemesli tiek minēti neapmierinoši darba apstākļi un darba vietas atrašanās pārāk tālu no dzīvesvietas, stāstīja Daine.

Viņa stāsta, ka anketā tika uzdots arī jautājums, kāpēc absolvents nolēmis reģistrēties NVA. Visbiežāk kā iemesls minēts - lai piedalītos aģentūras piedāvātajos pasākumos un lai atrastu darbu.

Pēc viņas vārdiem, mazāks skaits reģistrējies tāpēc, lai saņemtu pabalstu. Absolventi-bezdarbnieki NVA biežāk izmantoto pakalpojumu vidū minējuši saņemto informāciju par brīvajām darba vietām no aģentūras darbinieka, pasākumus konkurētspējas paaugstināšanai un bezdarbnieku profesionālās apmācības, pārkvalifikācijas un kvalifikācijas paaugstināšanas kursus.

70,9% absolventu-bezdarbnieku ar NVA pakalpojumiem ir apmierināti, sacīja Daine.

Nodarbinātības valsts aģentūra ar absolventu-bezdarbnieku pētījuma rezultātiem iepazīstinās arī Izglītības un zinātnes ministriju.

Aptauja tika veikta par absolventiem-bezdarbniekiem, kuri 2005./2006. mācību gadā bija pabeiguši pamatizglītības, vispārējās vidējās, profesionālās vai augstākās izglītības iestādes. Aptaujāti tika 1045 absolventi, tai skaitā 116 ar pamatizglītību, 316 ar vidējo vispārējo vidējo izglītību, 279 ar profesionālo izglītību un 334 ar augstāko izglītību.

Daine uzsver, ka viena no lielākajām bezdarbnieku grupām valstī ir jaunieši. 2006.gada 31.decembrī valstī kopā bezdarbniekos bija reģistrējušies 9 420 jaunieši vecumā no 18 līdz 25 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!