Pēdējos mēnešos būtiski palielinājies Latvijas likumdošanā nepārņemto Eiropas Savienības (ES) direktīvu skaits. Pusgada laikā mūsu valsts pēc pārņemto direktīvu skaita noslīdējusi no trešās uz desmito vietu starp visām dalībvalstīm, piektdien secināja Saeimas Eiropas lietu komisija.
Vēl nesen Ministru kabinetā sniegtajā ziņojumā Latvijai bija sestais, savukārt gada sākumā pat trešais labākais direktīvu pārņemšanas rezultāts starp visām ES dalībvalstīm. Tomēr patlaban Latvija ar 29 nepārņemtām direktīvām noslīdējusi jau uz desmito vietu. Klāt nākušas 15 nepārņemtas direktīvas, Saeimas Eiropas lietu komisiju (ELK) informēja Tieslietu ministrijas (TM) pārstāvji.

Par 20 direktīvu savlaicīgu neiestrādāšanu nacionālajā likumdošanā Eiropas Komisija pret Latviju jau sākusi pārkāpuma procedūru, kas ir par 13 vairāk, nekā pagājušā gada beigās. Turklāt par četrām nepārņemtajām direktīvām iesniegti jau argumentētie paziņojumi, kas ir pēdējais solis pirms vēršanās Eiropas Kopienu tiesā.

Ja nekas netiks darīts, tad direktīvu pārņemšanas rādītāji pašreizējā priekšvēlēšanu laikā var pasliktināties vēl vairāk, brīdināja Saeimas Eiropas lietu komisijas (ELK) priekšsēdētājs Oskars Kastēns. Tādēļ ELK aicinās Ministru prezidentu Aigaru Kalvīti sasaukt īpašu Eiropas Savienības jautājumiem veltītu valdības sēdi, kurā tiktu apspriestas ar direktīvu pārņemšanu saistītas problēmas.

Direktīvu pārņemšanas gaitu uzraugošās TM juristkonsults Artis Trops informēja, ka visvairāk nepārņemto direktīvu ir transporta sektorā, kā arī Ekonomikas ministrijas kompetencē esošajās jomās.

Nepārņemto direktīvu skaita palielināšanos viņš skaidroja gan ar klāt nākušām jaunām ES direktīvām, gan ar psiholoģiskiem apsvērumiem. Pēc gada sākuma labajiem rezultātiem nozaru ministrijās ir iestājies neliels atslābums un pārliecība, ka šāda situācija saglabāsies vienmēr, norādīja ierēdnis.

Viņš uzsvēra, ka nozaru ministrijām nepieciešams intensificēt un rūpīgāk plānot direktīvu pārņemšanas gaitu. Tieslietu ministrija savos ziņojumos un vēstulēs regulāri informējot ministrijas par nepārņemtajām direktīvām

ELK priekšsēdētāja biedrs Dzintars Rasnačs vērsa uzmanību uz situāciju, kad nozaru ministrijām adresētās vēstules ar mudinājumiem uzlabot direktīvu pārņemšanu paraksta TM valsts sekretārs. Situācija ir absurda, jo neviens ministrs nepievērsīs lielu uzmanību citas ministrijas valsts sekretāra norādēm, teica Dzintars Rasnačs. Viņš aicināja šīs problēmas risināšanā aktīvāk iesaistīt ministriju parlamentāros sekretārus.

Savukārt Kastēns rosināja direktīvu pārņemšanas jautājumu akcentēt visaugstākajā, ministru līmenī. Arī deputāte Solvita Āboltiņa piekrita, ka tas primāri ir politiskās atbildības jautājums.

Saskaņā ar TM sniegto informāciju, visvairāk ES direktīvu pārņemts ir Lietuvā. Otrajā vietā pēc pārņemto direktīvu skaita ir Dānija, bet trešajā Lielbritānija. Savukārt vissliktākie rādītāji ir Itālijai, Grieķijai, Luksemburgai un Portugālei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!