Foto: Shutterstock
Pagājušajā gadā Latvijā pieaugusi bērnu saslimstība ar tuberkulozi, liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) apkopotie dati.

Pērn ar tuberkulozi saslimis 61 bērns vecumā līdz 14 gadiem un pieci pusaudži vecumā no 15 līdz 18 gadiem, savukārt 2010.gadā ar tuberkulozi inficējās 45 bērni, kā arī 16 pusaudži. LIC Tuberkulozes un plaušu slimību klīnikas virsārste Andra Cīrule sacīja, ka tas nav labs rādītājs, jo bērni saslimstības pieaugums liecina saistīts ar to, ka vairāk pieaugušo varētu slimot ar tuberkulozi.

Tomēr kopumā pagājušajā gadā ar tuberkulozi saslimuši 788 pacienti, kas ir mazāk nekā 2010.gadā, kad ar šo slimību inficējušies 825 cilvēki. Cīrule gan norāda, ka ar tuberkulozi varētu būt inficējies lielāks cilvēku skaits, bet viņi vienkārši nav vērsušies pie ārsta un slimība nav diagnosticēta.

Ārste pastāstīja, ka tuberkulozes pacienti bieži vien pie ārstiem vēršas novēloti, kad slimība jau ir smagā formā. Tas varētu būt skaidrojams gan arī sociāli ekonomiskajiem apstākļiem, gan arī ar to, ka ar cilvēku attieksmi pret veselību, pieļauj Cīrule.

Kopumā situācija pēdējos trīs gados ir diezgan stabila, taču liek bažīties bērnu saslimstības pieaugums, teica ārste. Viņa arī piebilda, ka cilvēkiem būtu jāatceras, ka pneimonologs jeb plaušu ārsts ir tiešās pieejas speciālists, savukārt vecākiem nevajadzētu riskēt ar bērna veselību un jāvakcinē viņu pret tuberkulozi.

Riska grupās, piemēram, pansionātos un patversmēs regulāri tiek veiktas pārbaudes uz tuberkulozi, bet cietumos saslimstība samazinās, norādīja ārste.

Pērn miruši 65 tuberkulozes slimnieki, kas ir mazāk nekā 2010.gadā, kad letāli šī slimība beigusies 74 cilvēkiem. Vidēji Latvijā pagājušajā gadā ar tuberkulozi slimoja 35,2 cilvēki uz 100 000 iedzīvotāju, vislielākā saslimstība bija reģistrēta Liepājas rajonā - 68,1 saslimušie uz 100 000 iedzīvotāju, Rēzeknes rajonā - 64,6 pacienti uz 100 000 iedzīvotāju un Ludzas rajonā - 60,9 inficētie uz 100 000 iedzīvotāju. Savukārt no pilsētām lielākā saslimstība ar tuberkulozi vērojama Liepājā un Rīgā.

Tuberkuloze ir lipīga infekcijas slimība, ko ierosina baktērija. Infekcijas avots ir ar tuberkulozi slims cilvēks, kas klepojot parasti inficē 10-15 veselos, bet īpašos apstākļos, kad cilvēki ir novājināti, var inficēt pat 45 cilvēkus.

Slimības pazīmes ir klepus, kurš ilgst vairāk par trim nedēļām, ar krēpām, reizēm ar asiņu piejaukumu. Mazāk specifiski simptomi ir nogurums, apetītes trūkums, krišanās svarā, elpas trūkums, sāpes krūtīs un nedaudz paaugstināta temperatūra.

Latvijā vakcīna pret tuberkulozi tiek apmaksāta no valsts līdzekļiem. Tā tiek veikta bērniem otrajā līdz piektajā dzīves dienā. Arī tuberkulozes ārstēšana un izmeklēšana slimniekiem ir bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!