Lai veicinātu atjaunojamo energoresursu elektroenerģijas apriti tirgū, Ekonomikas ministrija sagatavoja attiecīgus noteikumus, kuri paredz līdz 2010.gadam būtiski palielināt vēja elektrostaciju un biomasas elektrostaciju saražotās enerģijas īpatsvaru. Savukārt valsts obligātā iepirkuma procesā iegādāsies saražoto "zaļo enerģiju".
Paredzēts, ka lielās hidroelektrostacijas nākamgad ražos 41,28% enerģijas, bet līdz 2010.gadam to saražoto enerģiju īpatsvars samazināsies līdz 35,39%. Savukārt mazo HES saražotās enerģijas īpatsvars pieaugs no 1,04% nākamgad līdz 1,64% 2010.gadā.

Vēja elektrostaciju saražotās enerģijas īpatsvars mainīsies no 1,48% nākamgad līdz 6,94%, biogāzes elektrostaciju enerģijas – no 0,38% līdz 0,76%, cietas biomasas elektrostaciju enerģijas īpatsvars – no 0,44% līdz 4,53%. Tāpat paredzēts panākt, ka 2010.gadā 0,04% enerģijas ražotu saules elektrostacijas.

Paredzēts, ka valsts iepirks no "zaļās" elektroenerģijas ražotājiem noteiktos enerģijas apjomus. Piegādātāji tiks noteikti konkursa kārtībā, izvēloties piedāvājumus ar zemāko cenu katrā enerģijas ražošanas kategorijā.

Pārdot valstij "zaļo elektroenerģiju" varēs komersants, kura īpašumā ir elektrostacija, kas elektroenerģijas ražošanā izmanto atjaunojamos energoresursus, vai, kurš plāno uzbūvēt elektrostaciju, kas elektroenerģijas ražošanā izmantos atjaunojamos energoresursus.

Konkurss tiks rīkots atsevišķi katram atjaunojamo energoresursu veidam pēc elektroenerģijas pārdošanas zemākās cenas principa. Konkursu rīkos regulators katru gadu. Vērtējot komersantu pieteikumus, speciālā konkursa komisija aprēķinās komersanta piedāvāto vidējo svērto elektroenerģijas, kas ražota, izmantojot atjaunojamos energoresursus, pārdošanas cenu (Ls/MWh) desmit gadu periodā ar precizitāti līdz santīma simtdaļai.

Pēc vidējās svērtās elektroenerģijas cenas aprēķināšanas konkursa komisija atbilstošos pieteikumus sarindos augošā secībā, sākot ar zemāko vidējo svērto cenu. Par konkursa uzvarētāju tiks atzīts un tiesības pārdot elektroenerģiju piešķirs komersantam, kuram pēc šo noteikumu formulas aprēķinās viszemāko elektroenerģijas pārdošanas vidējo svērto cenu.

Elektroenerģijas, kas ražota, izmantojot atjaunojamos energoresursus, apjomam, ko komersanti, nav tiesīgi pārdot obligātā iepirkuma ietvaros, cenu nosaka, vienojoties ar jebkuru elektroenerģijas tirgus dalībnieku.

Lai veicinātu elektroenerģijas ražošanu no biomasas, bez obligātā iepirkuma paredzēts arī piešķirt līdzfinansējumu no Eiropas Savienības atbalsta instrumentiem projektiem, kuru mērķis ir elektroenerģijas ražošanai paredzētas biomasas audzēšana, iegūšana vai ražošana, kā arī projektiem, kuru mērķis ir elektroenerģijas ražošana no biomasas.

Noteikumi paredz, ka Elektroenerģijas ražošanu no atjaunojamajiem energoresursiem var attīstīt visā Latvijas teritorijā, izņemot tās teritorijas vai vietas, kurās vides vai dabas aizsardzības nolūkos normatīvajos aktos ir noteikti ierobežojumi, kā arī tādās vietās, kuras neaizsargā šādi ierobežojumi, bet, kurās attīstīta elektroenerģijas ražošana no atjaunojamajiem energoresursiem, potenciāli nodara kaitējumu apkārtējai videi un dabai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!