No 1.janvāra tiks palielināta valstī noteiktā minimālā mēneša darba alga un līdz ar to tiks paaugstināts arī Ministru kabineta (MK) noteiktais minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kas katram vecākam, neatkarīgi no viņa mantas stāvokļa ir jānodrošina bērnam. Turpmāk katram bērnam vecumā līdz septiņiem gadiem būs jānodrošina 45 latus pašreizējo 40 latu vietā, savukārt bērniem vecumā no septiņiem līdz 18 gadiem - 54 latus pašreizējo 48 latu vietā.
Vecākiem, kuriem saskaņā ar tiesas spriedumu savi bērni jānodrošina ar minimālajiem uzturlīdzekļiem, sākot ar nākošā gada 1.janvāri, tie būs jānodrošina atbilstoši valstī noteiktajai minimālajai algai.

Pašlaik fonda administrācija uzturlīdzekļus maksā 11 313 vecākiem (10 931 sievietei un 382 vīriešiem) viena vai vairāku bērnu uzturēšanai. Parādnieku skaits, kuru bērniem pašlaik tiek maksāti uzturlīdzekļi, ir 15341. Parādam, kas izveidojies pret valsti, nav noilguma.

Lielāku naudas summu būs iespējams saņemt gadījumos, kad tiesas spriedumā par uzturlīdzekļu piedziņu to summa ir noteikta procentos no minimālās mēneša darba algas. Tāpat lielāku uzturlīdzekļu summu no valsts saņems arī tie bērni, kam tiesas spriedumā piedzenamais uzturlīdzekļu apmērs ir noteikts konkrētā naudas summā, kura ir lielāka par šobrīd noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru. Uzturlīdzekļu apmēra pārrēķins fonda administrācijā tiek veikts automātiski un papildus dokumenti nav jāiesniedz.

Fonda administrācija norāda, ka vecāki, kuriem tiesas spriedumā par uzturlīdzekļu piedziņu noteikts mazāks ikmēneša uzturlīdzekļu apmērs par MK noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, var izmantot savas tiesības un vērsties tiesā, iesniedzot prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu. Uzturlīdzekļu lietās prasītājs ir atbrīvots no valsts nodevas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!