Foto: Latvijas armija
Palielinoties vējam pirmdien Ādažu poligonā liesmas tomēr izlaužas no ierobežotās teritorijas, informēja Valsts meža dienestā (VMD).

Neskatoties uz veiksmīgu lielās meža ugunsgrēka platības ierobežošanas pirmdienas priekšpusdienā, liesmas, palielinoties vējam, tomēr ir izlauzušās no ierobežotās teritorijas un dzēšanas darbi turpinās ar jaunu sparu.

Savukārt aculiecinieks Roberts, atrodoties Inčukalna ugunsnovērošanas tornī, notvēris kadrus, kuros pāri mežam redzami dūmi no Ādažu poligona.

Ugunsgrēka likvidācijas darbos piedalās gan VMD transports, gan Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) operatīvie transportlīdzekļi, kā arī iesaistījušies Nacionālie bruņotie spēki (NBS) un dzēšana notiek arī no gaisa ar NBS helikopteri, kurš vienā reizē speciālā maisā var uzņemt aptuveni trīs tonnas ūdens.

Meža ugunsgrēka dzēšanas darbs tiek organizēts vairākās maiņās. Patlaban nav iespējams pateikt, cik ilgi dzēšanas darbi turpināsies, jo tas būs atkarīgs arī no laika apstākļiem.

Meža ugunsgrēka dzēšanas darbus Ādažu poligonā koordinē VMD, sadarbojoties ar VUGD un NBS, līdzdarbojas arī zemessargi, sabiedroto karavīri, kā arī brīvprātīgie ugunsdzēsēji no Inčukalna brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrības.

"Šobrīd galvenais ir apturēt ugunsgrēka tālāko izplatīšanos un to nodzēst. Precīzi, cik un kas ir dedzis varēs pateikt tikai pēc ugunsgrēka pilnīgas apdzēšanas. Tiklīdz ugunsgrēks būs apdzēsts, teritorija tiks apsekota un novērtētas ugunsgrēka sekas," uzsver VMD Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks Zigmunds Jaunķiķis.

Ugunsgrēka, kas nedēļas nogalē izcēlās Ādažu poligonā, cēloņi gan vēl tiek skaidroti. Zigmunds Jaunķiķis atzina, ka pagaidām ir pāragri spriest par ugunsgrēka izcelšanās iemesliem.

"Tas ir militārais poligons, kurš ikdienā civiliedzīvotājiem ir slēgts. Mācības tajā notiek patstāvīgi. Apliecināt to nevar, bet pastāv iespēja, ka ugunsgrēks izcēlies mācību rezultātā," norāda Jaunķiķis.

Ādažu poligons ir izvietots Ādažu un Sējas novadu administratīvajās teritorijās, poligona platība aizņem vairāk nekā 13 000 hektāru.

Kā ziņots, ugunsgrēks poligonā izcēlās ap svētdienas pusdienlaiku. Tobrīd atsevišķos laukumos dega virsāji, sausā zāle un sūnas. Visas dienas garumā mācības ar kaujas munīcijas izmantošanu tika pārtrauktas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!