Foto: AFP/Scanpix
Naktī uz 22.jūniju Briselē panākts kompromiss par Eiropas robežas un krasta apsardzes aģentūras izveidošanu, informēja Eiropas Parlamenta (EP) deputāta Arta Pabrika (V) birojā.

Pabriks, kas ir galvenais EP ziņotājs par Eiropas robežas un krasta apsardzes aģentūras izveidi, skaidroja, ka ilgāka vilcināšanās ar risinājumu īstenošanu migrācijas krīzes mazināšanai vairs nav pieļaujama. "Tāpēc esmu gandarīts, ka rekordlielā ātrumā mums ir izdevies panākt kompromisu starp Eiropas Savienības (ES) institūcijām par aģentūras izveidi," teica deputāts, atzīstot, ka darbs pie priekšlikuma izstrādes nav bijis viegls, jo debates ir bijušas asas, taču ātru rezultātu palīdzējis sasniegt tas, ka visu frakciju deputāti ir apzinājušies šī lēmuma nozīmīgumu un nepieciešamību.

Aģentūras izveide neatrisinās migrācijas krīzi, jo nepieciešami arī citi svarīgi lēmumi, taču tā nodrošinās pamatu Šengenas zonas tālākai pastāvēšanai.

Paredzams, ka jaunā aģentūra būs efektīvāka, ar plašāku atbildību un tās darbība tiks sekmīgāk uzraudzīta, salīdzinot ar esošo robežu aģentūru "Frontex", uz kuras bāzes jaunā aģentūra tiks veidota.

"Valsts, kura uz savas ārējās robežas satapsies ar neproporcionāli lielu migrācijas plūsmu, varēs aģentūrai lūgt gan tehnisku, gan cilvēkresursu palīdzību, lai krīzi novērstu. Savukārt, ja kāda dalībvalsts atteiksies no aģentūras palīdzības un pati nevarēs tikt galā ar krīzi, kā rezultātā tiks apdraudēta Šengenas zonas pastāvēšana, citas dalībvalstis varēs ieviest pagaidu robežkontroli ar šo valsti," skaidroja Pabriks.

Lai lēmums par aģentūras izveidi stātos spēkā, tas vēl jāatbalsta ES dalībvalstīm, savukārt balsojums attiecīgajā komitejā plānots 27.jūnijā. EP plenārsēdē par to varētu balsot jūlija plenārsesijā Strasbūrā.

Pabriks jau iepriekš apliecināja, ka pašreizējās aplēses liecina, ka Eiropas robežsardzes un krasta apsardzes aģentūras budžets varētu sasniegt 300 miljonus eiro. Viņš arī apliecināja, ka aģentūras budžets augs līdz 2020.gadam. Viņa vērtējumā tas varētu sasniegt 300 miljonus eiro. Tāpat augs sistēmā iesaistīto cilvēku skaits - līdz 2000.

"Dalībvalstu iestādes joprojām būs atbildīgas par robežu pārvaldi ikdienā, bet krīzes situācijā varēs prasīt jaunās aģentūras palīdzību," sacīja Pabriks, kā ieguvumu dalībvalstīm minot dažāda veida apmācības, kā arī tehnisko ekipējumu. "Tāpat nevar aizmirst par labāku informācijas apmaiņu starp dalībvalstīm," viņš piebilda.

Paredzēts, ka Latviju aģentūrā varētu pārstāvēt 30 robežsargi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!