"Latvijas Ceļa" priekšsēdētājs un Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs Andrejs Panteļējevs aicina ģenerālprokuroru izšķirties, vai reāli atgriezties pie prokuratūras vadīšanas vai godam pamest amatu. Panteļējevs BNS pauda viedokli, ka, pēc viņa domām, ģenerālprokurora pienākumus varētu veikt pazīstamā tiesnese Ināra Šteinerte.
Panteļējevs teica, ka patlaban Ģenerālprokuratūra reāli netiek vadīta, tādējādi pedofilijas lietas izmeklēšanā radusies situācija, kad "tiek apvainoti nevainīgie un netiek apvainoti vainīgie".

Viņš tomēr nav parakstījis parlamentārās izmeklēšanas komisijas sagatavoto prasību Augstākās tiesas priekšsēdētājam izvērtēt ģenerālprokurora darbības likumību, uzskatot, ka nedrīkst pazemojoši izturēties pret Skrastiņu, kurš praktiski izveidojis neatkarīgās Latvijas prokuratūru.

Panteļējevs atzina, ka aicinājums Skrastiņam izšķirties par darbu vai aiziešanu ir vērtējams kā tiešs spiediens pieņemt lēmumu. "Kādam ir jāvada prokuratūra," sacīja Panteļējevs.

Viņaprāt, Šteinerte būtu ļoti laba alternatīva Skrastiņam, jo ir spējuši vīrišķīgi izturēties ļoti smagos apstākļos. Deputāts atzina, ka Šteinerte neatbilst likumā noteiktajām ģenerālprokurora amata kandidāta noteiktajām normām, bet, viņaprāt, likumu var mainīt.

Uzzinot par deputāta priekšlikumu no BNS, Šteinerte bija pārsteigta. Viņai neesot zināms, kas "zem tā visa ir apakšā". Neviens nekad viņai nav minējis, ka varētu ieteikt par kandidātu ģenerālprokurora amatam.

"Kā es varu būt ar mieru, ja viņš [Skrastiņš] godīgi izpilda savus pienākumus, pēc sirdsapziņas un likuma," teica Šteinerte, atbildot uz jautājumu, vai būtu ar mieru ieņemt ģenerālprokurora amatu.

BNS jau ziņoja, ka parlamentārās izmeklēšanas komisijas pedofilijas lietā vadītājs Jānis Ādamsons ir savācis nepieciešamo skaitu deputātu parakstu, lai Augstākās tiesas tiesnesim būtu jāpārbauda Skrastiņa darbības likumība, kas var beigties arī ar prokurora atstādināšanu.

Kriminālpolicijas priekšnieks Aloizs Visvaldis Blonskis BNS sacīja, ka viņam grūti vērtēt Panteļējeva izteikumus par Skrastiņu. Viņam arī esot grūti noticēt tam, ka Skrastiņš šobrīd būtu zaudējis kontroli pār prokuratūru.

Blonskis norādīja, ka ģenerālprokurora uzdevums nav sekot līdzi katrai ierosinātai krimināllietai, ko izmeklē prokuratūra. Varbūt esot vērts izvērtēt to, "kas šajā lietā ir". Viņš arī pieļāva, ka varbūt "šajā lietā visu nemaz nevar teikt".

Kriminālpolicijas priekšnieks arī piebilda, ka viņš aptuveni divas stundas pirms Panteļējeva paziņojuma ar Skrastiņu ticies darba darīšanās un tās laikā ģenerālprokurors bijis tāds pats kā vienmēr un nekas neesot liecinājis, ka viņš varētu atkāpties no sava amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!