Foto: LETA
Opozīcijā esošā apvienība "Saskaņas centrs" (SC) pieprasa veselības ministrei Ingrīdai Circenei ( V) sniegt garantijas, ka nākamgad veselības aprūpes finansējums būs pietiekams, pretējā gadījumā ministrei būtu jādemisionē, uzskata SC.

SC 11.Saeimas frakcija vērsusies pie ministres ar pieprasījumu steidzamības kārtībā, vēl pirms 2014.gada valsts budžeta pieņemšanas, sniegt garantijas, ka nākamgad veselības aizsardzības nozare tiks finansēta pietiekamā apjomā. "Ja Ingrīda Circene nesniegs šādas garantijas, tad viņai ir jādemisionē - kā ministrei, kas nespēj nodrošināt nozares dzīvotspēju," uzskata SC deputāts Andrejs Klementjevs.

SC pieprasījumā norāda, ka, pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, veselības aizsardzības nozares finansējums Latvijā ir viens no zemākajiem visā Eiropas Savienībā. Veselības ministrija ir publiski uzņēmusies saistības sasniegt ES valstu vidējo nozares finansējumu - 5-6% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Taču SC uzskata, ka šī apņemšanās ir formāla un netiek pildīta, un 2013.gadā veselības aizsardzībai tika piešķirts mazāk līdzekļu kā 2012.gadā.

"Pagājušajā gadā finansējums bija 3,47% no IKP, šogad - 3,15% no IKP. Bet 27.augustā valdības sēdē veselības ministrija sniedza šokējošus datus. Šajā 2013.gadā nozarei nepieciešams papildus finansējums 34 miljoni latu apjomā, 2014.gadam tiek ieplānots līdzekļu iztrūkums 66 miljoni latu, arī 2015.gadā - 66 miljoni latu," norāda Klementjevs.

"Šajā situācijā absolūti nesaprotams ir veselības ministres Ingrīdas Circenes pilnīgais miers un bezdarbība: pēc visa spriežot, viņa vienkārši nav spējīga valdības līmenī aizstāvēt nozares intereses, kas ir arī visas sabiedrības intereses kopumā!" teikts  SC paziņojumā.

Šajā situācijā "Saskaņas centrs" prasa tūlītēju veselības ministres rīcību. SC pieprasījumā aicina sniegt atbildes uz jautājumiem, kāpēc Veselības ministrija, jau sākotnēji plānojot budžetu, netika paredzējusi nozares finansējumu pilnā apmērā un nav aizstāvējusi savu pozīciju.

Tāpat SC vēlas uzzināt, kādā veidā, īstenojot šādu politiku, ministrija plāno sasniegt izvirzīto mērķi - nozares finansēšanu 5% apjomā no IKP, kā šādos apstākļos tiks  nodrošināta valsts garantēto medicīnisko pakalpojumu sniegšana saprātīgos termiņos.

"Ja ministre nevarēs sniegt garantijas, tad ir jāizvirza jautājums par viņas demisiju," uzskata  Klementjevs.

Jau ziņots, ka reģionālās slimnīcas valsts amatpersonām norādījušas uz kritsko situāciju valsts veselības aprūpes nozarē, īpaši slimnīcu sektorā. Gadu no gada atkārtojas situācija, kad ierobežota finansējuma dēļ, veselības aprūpes sektoram netiek nodrošināts atbilstoši valdības deklarācijā iekļautais solījums par finansējumu 4,5% no IKP.

2013.gads ir kārtējais gads, kad slimnīcām slēdzot līgumus par neatliekamās palīdzības sniegšanu mūsu valsts iedzīvotājiem, netiek paredzēts finansējums visu pacientu ārstēšanai.

Tikmēr augustā VM nākusi klajā ar priekšlikumiem 33,7 miljonus latus no nozarei nākamgad nepieciešamā vairāk nekā 50 miljonu latu lielā papildu finansējuma rast, palielinot akcīzes nodokli alkoholam, tabakai un saldinātajiem gāzētajiem dzērieniem, kā arī ar nodokli apliekot tādus produktus kā sāļās desas, speķi, enerģijas dzērienus un čipsus. Pret to gan kategoriski iebilst pārtikas ražotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!