Foto: LETA

Finansējumu veselības jomai varētu palielināt ar akcīzes nodokļa paaugstināšanu azartspēlēm, alkoholam, tabakas izstrādājumiem un saldinātiem bezalkoholiskajiem dzērieniem, paredz Veselības ministrijas (VM) jaunākie priekšlikumi.

Par prioritātēm veselības jomas nākamā gada budžetā  izvirzītas mediķu algu palielināšana, ietverot 10% algas palielinājumu, ko mediķi nesagaidīja pērn, kā arī valsts nodrošinātas piemaksas par darbu nakts stundās, valsts galvoto kredītu apmaksa slimnīcām, kā arī kompensējamo medikamentu nodrošināšana pacientiem, pirmdien žurnālistiem sacīja veselības ministre Ingrīda Circene (V).

Ministrija par mērķi izvirzījusi palielināt finansējumu veselības aprūpei  līdz vidējam Eiropas Savienības līmenim, kas ir 5 līdz 6% no iekšzemes kopprodukta, taču konkrētus vēlamā palielinājuma skaitļus sauc negribīgi. Esot skaidrs, ka "ekonomisko attīstību valstij var nodrošināt tikai vesels un darbspējīgs cilvēks", pauda ministre.

Kopumā ministrija cer uz papildu 70 miljoniem latu, taču "reāli uzstāšot" uz 37 miljoniem latu. Cik līdzekļu nepieciešams prioritāri izvirzīto mērķu sasniegšanai, ministrija neatklāj.

Circene uzsvēra, ka šim redzējumam ir politisks atbalsts - to  par prioritāru atzīst gan Valsts prezidents, gan premjers un finanšu ministrs. Tomēr budžeta sarunu rezultātus neviens nevar prognozēt, teica Circene.

Ministrija apzinās, ka akcīzes nodokļa palielināšana azartspēlēm, tabakai un alkoholam, kā arī iecere piemērot akcīzes nodokli vairākām neveselīgu produktu grupām kā pārtikai ar augstu transtaukskābju saturu, nenesīšot visu vēlamo palielinājumu nozares budžetā, taču būtu liels atbalsts šim mērķim. Šī ideja finansējuma rašanai esot jauna, zinot, ka citām jomām par labu veselībai nost neko neņemšot.

"Skaidrs, ka nevienam nost neko ņemt nevaram, tāpēc jāmeklē citi finansējuma ceļi," teica Circene.

Veselības ministrijas priekšlikums, ka finansējumu veselības jomai varētu palielināt ar akcīzes nodokļa paaugstināšanu azartspēlēm, alkoholam, tabakas izstrādājumiem un saldinātiem bezalkoholiskajiem dzērieniem, ir rūpīgi izvērtējams, pirmdien žurnālistiem sacīja premjers Valdis Dombrovskis ( V).

Viņš uzsvēra, ka ministrijām ir uzdots līdz 8.augustam izstrādāt un iesniegt priekšlikumus, kā palielināt budžeta ieņēmumu daļu, un paredzams, ka šim Veselības ministrijas redzējumam pievienosies vēl daudzi un dažādi ministriju priekšlikumi, ko būs jāizvērtē Finanšu ministrijai.

Runājot par VM piedāvājumu palielināt akcīzes nodokļa likmi konkrētām precēm, Dombrovskis teica, ka tas jāvērtē reģionālā kontekstā, vai akcīzes nodokļa likme Latvijā nepārsniegtu likmi kaimiņvalstīs. Tas būtu bīstami no konkurences viedokļa, atzina premjers.

Jau vēstīts, ka ministre jau iepriekš uzsvērusi - mediķu algas ir "absolūti neadekvātas" un tam tuvākajā laikā jāpieaug no vidēji 524 latiem pirms nodokļu nomaksas līdz 1391 latam.

Savukārt reģionālās slimnīcas valsts amatpersonām norādījušas uz kritsko situāciju valsts veselības aprūpes nozarē, īpaši slimnīcu sektorā.

Gadu no gada atkārtojas situācija, kad ierobežota finansējuma dēļ, veselības aprūpes sektoram netiek nodrošināts atbilstoši valdības deklarācijā iekļautais solījums par finansējumu 4,5% no IKP.

2013.gads ir kārtējais gads, kad slimnīcām slēdzot līgumus par neatliekamās palīdzības sniegšanu mūsu valsts iedzīvotājiem, netiek paredzēts finansējums visu pacientu ārstēšanai, norādīja slimnīcu vadītāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!