Šoruden no Rezerves fonda rindu mazināšanai papildus atvēlētie līdzekļi ļāvuši samazināt rindas uz izmeklējumiem vai apturēt to pieaugumu, šonedēļ Saeimas deputātiem atzina Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) direktora vietnieks Reinis Joksts.
Tomēr Joksts norādīja, ka tiklīdz tika piešķirts vairāk naudas izmeklējumiem, audzis arī pieprasījums pēc šiem pakalpojumiem. Piemēram, Kuldīgas slimnīcā būtiski audzis pieprasījums pēc magnētiskās rezonanses.

VOAVA pārstāvis informēja, ka valstī ir rindas uz datortomogrāfiju, endoskopiju, ehokardiogrāfiju, elektroencefalogrāfiju, doplerogrāfiju, elektromiogrāfiju, fibragastroskopiju, ultrasonogrāfiju un magnētisko rezonansi.

Rindas veidojas, jo ir ierobežoti finanšu līdzekļi un tāpēc, ka izmeklējumiem ir plašas indikācijas, tādējādi ir apgrūtināta diagnostika prioritāri izmeklējamiem pacientiem. Savukārt reģionos nav pietiekams tehniskais nodrošinājums radioloģiskiem izmeklējumiem.

VOAVA Rezerves fonda rudenī tika atvēlēti 1,3 miljoni latu, lai samazinātu rindas dažādiem izmeklējumiem.

Rindu mazināšanai ambulatorajiem izmeklējumiem tika atvēlēti 518 300 lati. 150 000 latu tika atvēlēti rindu mazināšanai invazīvās kardioloģijas izmeklējumiem. 90 480 lati tika paredzēti kompjūtertomogrāfijai, 67 480 lati - dienas stacionāriem oftomoloģijā, 62 600 lati - kodolmagnētiskajai rezonansei, 18 240 lati - endoskopijas izmeklējumam, 15 300 lati - bērnu rehabilitācijai, 6650 lati - ultrasonogrāfijai, 6000 latu - doplerogrāfijas izmeklējumiem, bet 1550 lati - elektroencefalogrāfijas izmeklējumiem.

Pārējā summa tika atvēlēta rindu mazināšanai plānveida medicīniskās palīdzības saņemšanai stacionārā. Invazīvajai kardioloģijai stacionāros tika 360 000 latu, endoprotozēšanai - 295 050 lati, bet 130 000 latu tika atvēlēti mikroķirurģijai.

Vairāki miljoni latu rindu mazināšanai paredzēti nākamā gada budžetā: 2,8 miljoni atvēlēti rindu likvidēšanai plānveida medicīniskās palīdzības saņemšanai stacionārā, bet 2,2 miljoni latu - rindu likvidēšanai ambulatorajā aprūpē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!