Foto: LETA

Ministru kabinets (MK) otrdien atbalstīja Iekšlietu ministrijas (IeM) izstrādātos grozījumus MK noteikumos "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu", ar kuriem atbildīgajiem dienestiem paplašinātas iespējas sniegt palīdzību tiem nelegālajiem imigrantiem, kas dažādu apsvērumu dēļ ir iestrēguši uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, kā arī tiem, kuri atrodas patvēruma centros Latvijā.

IeM valsts sekretāra vietnieks Vilnis Vītoliņš klātesošajiem skaidroja, ka ar šiem grozījumiem Valsts robežsardzei tiek piešķirtas tiesības izsniegt pārtiku, ūdeni un pirmās nepieciešamības preces imigrantiem.

Tāpat Valsts robežsardzei tiek noteiktas tiesības lūgt palīdzību Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD), kā arī valsts un pašvaldību stacionāriem gadījumos, kad kādam no šiem cilvēkiem ir nepieciešama medicīniskā palīdzība. Grozījumu anotācijā norādīts, ka NMPD veidos atsevišķu brigādi, kas pēc Valsts robežsardzes lūguma, varēs ierasties pierobežā, lai sniegtu palīdzību.

Ar grozījumiem arī paredzēta iespēja Valsts policijas, NMPD un Valsts robežsardzes amatpersonām strādāt ilgākas virsstundas, nekā ierasts.

Savukārt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) paredzēta iespēja nodrošināt centralizētu barošanu ārzemnieku izmitināšanas centros, kur šobrīd atrodas apmēram 380 cilvēki.

Vītoliņš atzīmēja, ka daļa no cilvēkiem atrodas karantīnā, tamdēļ ir grūti nodrošināt viņu barošanu, savukārt lielais cilvēku apjoms padara sarežģītākas iespējas viņiem gatavot pašiem, jo rodas drūzmēšanās virtuvē.

Grozījumu anotācijā atzīmēts, ka izmaksas šādiem papildu pienākumiem nepārsniegtu 1,5 miljonus eiro, kas piešķirti no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Izdevumu aprēķins veikts trim mēnešiem, izņemot izdevumiem par uztura un dienasnaudu patvēruma meklētājiem, kuriem aprēķins veikts par periodu no 11. augusta līdz 31. decembrim.

Jau vēstīts, ka valdība, ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, iepriekš nolēma izsludināt ārkārtējo situāciju no 11. augusta līdz 10. novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpilī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!