Valsts sekretāru sanāksmē ceturtdien izsludināti Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavotie grozījumi Krimināllikumā, kas paplašinās iespēju saukt pie kriminālatbildības personas par organizētā grupā izdarītu noziegumu, informēja IeM Preses centrā.
Grozījumi iekļauj kvalificējošo pazīmi "organizēta grupa" tajos Krimināllikuma pantos, kas paredz atbildību par organizētajai noziedzībai raksturīgiem noziedzīgiem nodarījumiem. Tie palīdzēs saistīt personu un grupas atbalstītājus ar organizētu grupu un ļaus izmantot Kriminālprocesa likumā paredzētās papildus iespējas organizētās noziedzības izdarīto noziegumu atklāšanā.

Grozījumi Krimināllikumā arī nosaka papildsodu "policijas kontrole" visos pantos, kas paredz atbildību par organizētā grupā izdarītu noziedzīgu nodarījumu. Tas ļaus kontrolēt organizēto grupu dalībniekus un novērst jaunu smagu un sevišķi smagu noziegumu izdarīšanu.

Pašlaik Latvijas Krimināllikuma 21.pantā noteiktais termins "organizēta grupa" tiek uzskatīts kā organizētās noziedzības grupējumu izdarīto noziedzīgo nodarījumu kvalificējoša pazīme. Atbilstoši Krimināllikuma 21.pantā noteiktajam atbildība par "organizētā grupā" izdarītu noziedzīgu nodarījumu iestājas tikai Krimināllikuma sevišķajā daļā paredzētajos gadījumos, kas ir aptuveni 20 Krimināllikuma panti.

Kriminālatbildība par organizētā grupā izdarītu noziedzīgu nodarījumu nav paredzēta par tādiem organizētai noziedzībai raksturīgiem noziegumiem kā slepkavība, krāpšana, personu nolaupīšana, kukuļdošana, izvairīšanās no nodokļu nomaksas u.c.

Krimināllikuma pantos paredzētās pazīmes "personu grupa" vai "personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās" nedod iespēju aizdomās turētās personas identificēt kā organizētas grupas dalībniekus un izmantot Kriminālprocesa likumā paredzētās papildus iespējas tieši organizētās noziedzības grupu izdarīto noziegumu atklāšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!