Foto: DELFI
Valsts akciju sabiedrība "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) un SIA "Mežaparks SPV" vienojušies par diviem miljoniem eiro (aptuveni 1,4 miljoniem latu) samazināt topošā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) kompleksa ikgadējo nomas maksu, portālu "Delfi" informēja VNĪ.

"Realizējot šo projektu, ir ļoti svarīgi samērot valsts iespējas ar vajadzībām, nodrošinot valsts interešu ievērošu gan īstermiņā, gan ilgtermiņā, tāpēc esam veikuši būtiskus grozījumus līdz šim noslēgtajos līgumos," norāda VNĪ valdes priekšsēdētājs Jānis Komisars.

Noslēgtā vienošanās paredz mainīt nomas maksas aprēķināšanas kārtība, kas saskaņā ar VNĪ aplēsēm ļaus nomas maksu par VID lietotajām telpām samazināt par 800 000 eiro (560 000 latu) gadā.

Tāpat vienošanās paredz izmaiņas kārtībā, kas nosaka uzkrājumu apmēru kārtējiem un kapitālajiem remontiem, tādējādi samazinot maksājamo summu vēl provizoriski par 1 300 000 eiro (910 000 latu). Uzkrājums remontiem veidosies kā depozīts, uzkrāto līdzekļu izlietošana tiks saskaņota ar VID. Neizlietotais atlikums, līguma termiņam beidzoties, tiks atmaksāts VID.

Nomas līgumu ar VID paredzēts slēgt uz 30 gadiem.

Nomas maksa par VID jauno ēku, kas būs jāmaksā no 2014.gada, pašreiz tiek prognozēta robežās no 10 līdz 13 eiro (no 7 līdz 9,1 latam) par kvadrātmetru mēnesī. Jaunā VID kompleksa projekts paredz, ka aptuveni 2500 dienesta darbinieki strādās atvērta tipa biroja telpās 40 000 kvadrātmetru platībā.

Par 40 000 kvadrātmetru lielās platības nomu gadā būtu jāmaksā no 4,8 līdz 6,24 miljoniem eiro (no 3,36 līdz 4,36 miljoniem latu).

Precīzi nomas maksa būs zināma pēc būvdarbu konkursa un līguma noslēgšanas. Nomas maksa būs atkarīga no visa projekta izmaksām, arī no nepieciešamā ieguldījuma komunikāciju izbūvē. Ja tam piešķirs valsts investīcijas, nomas maksa var būtiski samazināties.

Jau ziņots, ka divus gadus pēc valdības atļaujas būvēt jaunu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) "mājvietu" Mežaparkā un pārdomām par iespējamu projekta "iesaldēšanu" tā attīstība ir izkustējusies no "nulles punkta" - Rīgas pilsētas būvvaldē iesniegts skiču projekts ēku kompleksam Mežaparkā, Talejas ielā 1. Plānots, ka jaunās biroju ēkas kopējā platība būs aptuveni 45,6 tūkstoši kvadrātmetru un 34 tūkstošus kvadrātmetru no tiem aizņems VID telpas, kurās darba vieta būs vairāk nekā 2500 cilvēkiem.

Pašlaik precīzas būvniecības izmaksas nav zināmas, taču aptuveni tās tiek lēstas 50 miljonu eiro (35 miljoni latu) apmērā. Iepriekš projekta izmaksas lēstas 100 miljonu eiro (aptuveni 70 miljonu latu) apmērā.

Lēmumu par jaunā ēku kompleksa būvniecību valdība pieņēma vēl 2008.gadā, kad VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) un bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra vadītais privātuzņēmums SIA "Mežaparks SPV" noslēdza līgumu par kopuzņēmuma SIA "Biroju Centrs Ezerparks" izveidi, lai realizētu šo projektu. Taču 2009.gada martā, mainoties valdībai, Finanšu ministrija nolēma vēlreiz izvērtēt projekta lietderību, toreiz arī publiski izskanēja pieļāvums apturēt šo projektu, taču tā dēļ valstij varētu rasties zaudējumi. "Mežaparks SV" toreiz pauda, ka vēlas projektu turpināt, jo zaudētājs šajā gadījumā būs tikai valsts.

Kamēr privātais investors sludināja skiču konkursu, kurā uzvarēja arhitektu birojs "Sarma & Norde", un arhitekti strādāja pie skicēm, ministrijas daba grupa vērtēja pašu projektu. Pērn vasarā FM secināja, ka projekts ir jāturpina, ņemot vēra arī būvniecības izmaksu kritumu un iepriekš noslēgto līgumu ar privāto investoru.

Projekta realizētāja SIA "Biroju centrs Ezerparks" dibinātāji ir "Mežaparks SPV" (68,5%) un "Valsts nekustamie īpašumi" (31,5%). Uzņēmuma pamatkapitālā, saskaņā ar līgumu, valsts ieguldīja 3,2 miljonus latu, bet "Mežaparks SPV" – mantisko un naudas ieguldījumu gandrīz deviņu miljonu latu apmērā.

VID administratīvo ēku komplekss atradīsies jaunajā dzīvojamā un komercapbūves kvartālā "Ezerparks", ko attīsta Lielbritānijā reģistrētā "New Europe Real Estate", kas ir SIA "Mežaparks SPV" īpašnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!