Foto: DELFI Aculiecinieks

Liepājas pašvaldība paredzējusi par 1500 eiro veidot šovasar pilsētas pludmalē izskalotās eksotiskās zobenzivs mulāžu, proti, izgatavot precīzu zivs telpisku atveidojumu plastmasā tās dabiskajā izmērā, formā un krāsā, portāls "Delfi" uzzināja domē.

Lai izgatavotu zobenzivs atveidojumu, ko izvietot sabiedrībai apskatāmā vietā, Liepājas pašvaldība ir noslēgusi līgumu ar zivju taksidermisti Sarmīti Inbergu-Petrovsku par kopējo summu 1500 eiro.

"Liepājas pludmalē izskalotā zobenzivs ir rets eksemplārs. Ir svarīgi to saglabāt un tajā pašā laikā nodrošināt pieejamu apskatei sabiedrībai, kā arī izmantot izglītojošiem mērķiem kā dabisku, zinātniski precīzu un kvalitatīvi izgatavotu objektu. Zivs mulāža sniedz vislabāko priekšstatu par zivju reālo izskatu, izmēru un krāsojumu dabā, salīdzinājumā ar citiem līdz šim izmantotajiem uzskates līdzekļiem, piemēram, fotogrāfijām, zīmējumiem vai maketiem," Inberga-Petrovska.

Kā atzīst speciāliste, zivis ir ļoti sarežģīts objekts un to saglabāšana un eksponēšana prasa īpašu pieeju un profesionālu rīcību.

"Ņemot vērā zivs iespaidīgos izmērus, ir nepieciešams pielāgot un izveidot speciālu darba vietu, lai praktiski noorganizētu mulāžas izveidi. No zobenzivs tiks noņemta forma, un izgatavota plastmasas mulāža, kas tiks krāsota. Mulāža būs izturīga un viegli transportējama, kā arī tā tiks noformēta uz paliktņa, lai būs aplūkojama 360 grādos no visām pusēm," par plānoto zobenzivs mulāžu stāsta Inberga-Petrovska.

Par konkrētu vietu, kur zivs atveidojums tiks izvietots, vēl paredzēts lemts.

Jau ziņots, ka 12. augustā Liepājas pilsētas Pašvaldības policijas Pludmales glābšanas dienestā tika saņemta informācija, ka Liepājas pludmalē, netālu no Vaiņodes ielas, jūrā atrodoties liela zivs.

Pludmales glābšanas dienesta darbinieki devās uz minēto vietu un konstatēja, ka Baltijas jūras ūdenī atrodas zobenzivs. Tā tika izvilta no ūdens un nogādāta Glābšanas stacijā. Atrastās zivs svēra aptuveni 80 kilogramus. Tās garums bija apmēram divi metri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!