Foto: F64

Uzņēmums "Rīgas ūdens" šoruden uzsācis kanalizācijas sistēmas oderēšanas jeb tā saucamās polimēra "zeķes" ievilkšanas darbus divās Rīgas centrālajās ielās, pastāstīja uzņēmuma pārstāvis Arturs Mucenieks.

Brīvības ielā darbus veic dāņu firmas "Per Aarsleff A/s" Latvijas filiāle, bet Lāčplēša ielā strādā personu apvienība "Binders un B", ko veido ceļu būves firma SIA "Binders" un poļu uzņēmums "Blejkan S.A.".

"Latvijā šāda kanalizācijas sistēmas oderēšanas tehnoloģija ir trīs firmām, taču atklātajā konkursā, piedāvājot zemāko cenu, uzvarēja abas minētās kompānijas," skaidro Mucenieks, piebilstot, ka projekta izmaksas: Brīvības ielā veido aptuveni 1,7 miljonus eiro, bet Lāčplēša ielā – aptuveni 0,9 miljonus eiro.

Brīvības ielā bija paredzēts veikt kanalizācijas sistēmas oderēšanas darbus 160 posmos ar kopējo garumu 5,1 kilometrs – pašlaik izpildīti ap 50% no iecerētā.

Pēc "Per Aarsleff A/s" Latvijas filiāles menedžera Roberta Mončinska teiktā, pašlaik darbi paveikti Brīvības ielas posmā no Silciema ielas Juglā līdz Elizabetes ielai.

Projektu plānots pabeigt februārī vai martā.

Savukārt Lāčplēša ielā polimēra "zeķes" ievilkšana bija iecerēta 114 posmos, no Maskavas ielas līdz Krišjāņa Valdemāra ielai, ar kopējo garumu 2,3 kilometri. Līdz šim izpildīti ap 80% no plānotā. "Projekta realizācijas gaitā posmu skaits un to kopējais apjoms ir nedaudz koriģēts," piebilda Mucenieks.

Abās ielās darbi lielākoties tiek veikti naktīs, lai neietekmētu transporta kustību sastrēgumstundās.

Uzņēmumā skaidroja, ka kanalizācijas sistēmas oderēšanas darbi ar beztranšeju metodi jeb tā saucamā polimēra "zeķes" ievietošanas tehnoloģija ļauj šos darbus veikt, neuzlaužot ielas segumu.

Tehnoloģija paredz kanalizācijas vadā ar karsta tvaika palīdzību iepūst ar epoksīda sveķiem un citām ķīmiskām komponentēm impregnētu poliestera oderējumu, kuru uzklāj uz esošās nodilušās caurules iekšējās virsmas, tādejādi veidojot "cauruli caurulē" un novēršot vada bojājumus. Atbilstoši būvnieku solītajam šādi renovēta kanalizācijas vada oderējuma kalpošanas termiņš ir vismaz 100 gadi.

Nākamgad Rīgā paredzēts veikt kanalizācijas sistēmas oderēšanu Vienības gatvē, kā arī Meldru un Emmas ielās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!