Foto: LETA

Rīgas domes Mājokļu un vides departaments sācis galvaspilsētas vecākās strūklakas "Gadalaiki", kas atrodas Vērmanes dārzā, atjaunošanu, portālu "Delfi" informēja domes Komunikācijas pārvaldē.

Strūklakas rekonstrukcijas darbu laikā tiks nomainīta elektroinstalācija, veikta bronzas lējuma skulpturālās grupas restaurācija un strūklakas baseina rekonstrukcija – hidroizolācijas maiņa akmens plātņu izlīmēšana. Plānotos darbus apstiprinājusi Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde.

Strūklakas rekonstrukciju paredzēts pabeigt jūlijā. Būvdarbu iepirkuma konkursā uzvarēja SIA "Teklat". Līguma summa ir aptuveni 70 000 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Strūklakas "Gadalaiki" skulptūra tika izgatavota Berlīnē un uzstādīta 1869. gadā un bija tolaik greznākais šāda tipa dekoratīvais tēlniecības darbs pilsētā. Oriģinālo skulptūru, kas bija cietusi vandālisma rezultātā, 1972. gadā nācās demontēt. Tēlniece Mirdza Lukaža izgatavoja kopiju, ko pašvaldība uzstādīja 1978. gadā.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka iepriekš sašutumu par strūklakas baseinā ieklātajām gaiši zilas krāsas flīzēm 2019. gada 25. decembrī "Twitter" pauda apvienības "Pilsēta cilvēkiem" pārstāvis Oto Ozols. Flīžu mozaīku Ozols nodēvēja par "neticamu bezgaumību".

Reaģējot uz sociālajos medijos izskanējušajām ziņām, Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde (NKMP) veica pārveidotās strūklakas apsekošanu. Pārvalde konstatēja, ka darbi nav veikti atbilstoši normatīvajiem aktiem un tie netika saskaņoti ar NKMP, tādēļ pārvalde pieprasīja atjaunot strūklakas baseinu tā iepriekšējā izskatā.

Vēlāk Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktors Anatolijs Aļeksejenko atzina, ka zilas krāsas flīžu ieklāšana Vērmanes dārza strūklakā "Gadalaiki" bijusi komunikācijas kļūda starp departamentu un remontdarbu veicējiem.

Kā vēstīts, ka pēc remontdarbiem aprīlī atsāka darboties Rīgas lielākā strūklaka Kronvalda parkā pie Kongresu nama.

Tajā izgaismotās ūdens strūklas spēj pacelties līdz piecu metru augstumam. Rīgas pašvaldības pārraudzībā ir 13 strūklakas – desmit stacionārās un trīs peldošās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!