Foto: Publicitātes foto
Pēc tam, kad valdība apstiprināja finansiālu atbalstu 500 eiro apmēra ģimenēm ar bērniem, portāls "Delfi" Labklājības ministrijā (LM) noskaidroja, ka par nepilngadīgajiem, kas aug bērnu namos, šāds atbalsts netiks piešķirts.

"Bērnu namu vadība jau tagad saņem no valsts vai pašvaldības nepieciešamo atbalstu, lai nodrošinātu bērnus, bet ģimenē ar bērniem līdzekļu var nepietikt, piemēram, ja kāds no vecākiem zaudējis darbu," portālam "Delfi" teica LM pārstāvis Egils Zariņš.

Saeimas deputāts Ilmārs Dūrītis (AP) mikroblogošanas vietnē "Twitter" jautāja, vai 500 eiro finansiālo atbalstu attiecinās arī uz bērniem, kas uzaug bērnu namos.

Uz bērniem, kas dzīvo bērnu namos, finansiālo atbalstu neattiecina, jo šie līdzekļi paredzēti, lai vecāki pandēmijas laikā varētu savus bērnus apgādāt, piemēram, ar drēbēm, mācību piederumiem, tehnoloģijām. Savukārt, kā norādīja Zariņš, bērnu namos nepieciešamās preces jau nodrošina ar valsts vai pašvaldības atbalstu.

Jau vēstīts, ka 500 eiro valsts izmaksās par katru bērnu personai, kurai laikposmā no 2021. gada 1. marta līdz ārkārtējās situācijas beigām ir tiesības uz bērna kopšanas pabalstu par bērnu līdz viena gada vecumam, ģimenes valsts pabalstu vai piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti, vai kurai sakarā ar bērna piedzimšanu ir tiesības saņemt maternitātes pabalstu un bērns ir piedzimis līdz ārkārtējās situācijas beigām.

Atbalsts tiks izmaksāts arī par bērniem, kas piedzims ārkārtējās situācijas laikā – līdz 6. aprīlim.

Labklājības ministre Ramona Petraviča (PCL/KPV LV) ir pārliecināta, ka tas ir būtisks solis, lai palīdzētu cilvēkiem, kuru ienākumi krīzes laikā krasi samazinājušies: "Tas ir līdz šim nebijis atbalsta veids, kuru es rosināju jau pirms gada – pandēmijas sākumā. Man ir prieks, ka beidzot izdevies panākt atbalstu naudas izteiksmē nozīmīgai palīdzībai. Pozitīvi ir tas, ka ģimenes netiks šķirotas pēc ienākumiem, jo krīzes situācijā ir cietusi gandrīz ikviena mājsaimniecība. Kādam šī nauda dos iespēju iegādāties datoru attālinātām mācībām, citi to tērēs apģērba, sadzīvisku lietu vai ikdienā nepieciešamu preču iegādei. Sarunās ar koalīcijas partneriem es centīšos panākt atbalstu arī manam priekšlikumam par 200 eiro finansiālu atbalstu senioriem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!