Foto: LETA
Latvijas Pasta Iekšējās drošības dienesta vadītājs, kurš tviterī publiskojis plašu rezonansi izraisījušu fotogrāfiju, kas ilustrē sarežģīto birokrātijas procedūru Valsts ieņēmumu dienestā (VID), no darba atbrīvots, jo publicējis sensitīvu informāciju.

"Es domāju, ka šī ir ļoti sensitīva informācija, jo tā attiecas uz VID speciālajām muitas darbībām Latvijas Pastā (LP)," vaicāta, kā vērtē pasta lēmumu par dokumenta fotogrāfijas publiskošanu mikroblogošanas vietnē "Twitter" atlaist savu darbinieku, otrdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule.

LP pirmdienas vakarā palūdzis amatu atstāt Iekšējās drošības dienesta vadītājam Ivaram Čivčišam, jo viņa 9. decembra tvīts, kurā bija publiskots VID saskaņots dokuments ar neskaitāmiem parakstiem, izraisīja plašu rezonansi sabiedrībā, pirmdien vēstīja portāls "kasjauns.lv". Vēlāk gan viņš savu tvītu esot izdzēsis.

Cīrule LNT sacīja, ka jebkuram darbiniekam, kurš ieņem pietiekoši augstu amatu organizācijā, un kuram iznāk darbs ar šādiem līgumiem un pakalpojumiem, vajadzētu saprast un izvērtēt savas rīcības sekas.

"Šis jau ir viens piemērs. Un kur ir garantija, ka viņš līdzīgi neizpauž sensitīvo informāciju par paša uzņēmumu," darbinieka atlaišanu vērtēja VID ģenerāldirektore.

"Es domāju, ka tas ir ļoti būtiski – ar darbiniekiem runāt par šīm lietām, tas ir tas, ko mēs redzam VID, ka nepārtraukti parādās anonīmi ziņojumi par kolēģiem," sacīja Cīrule.

Vaicāta, kā VID samazināt iekšējo birokrātiju, jo uz dokumentiem ir neskaitāmas vīzas un paraksti, Cīrule sacīja, ka VID vienotā dokumentu aprites sistēma ir ieviesta pērn.

Šobrīd VID jau ļoti liela daļa dokumentu "iet caur šo sistēmu", taču, kā jau katrā projektā, ir palikušas "kaut kādas astes, kas vēl jāpievelk". Iespējams, ka jau 2017. gada vidū visa dokumentu aprite notiks vienotā sistēmā.

Tikmēr sarunā ar portālu "Delfi" Čivčišs noliedza, ka viņa publiskotajai informācijai būtu kāds īpašs sensitīvs statuss.

"Cik es dzirdēju, līguma saturs nebija par to, ko viņa teica. Līgums arī nebija nekas klasificēts. Tas bija maznozīmīgs, tāpēc arī vīzu skaits uz tā mani samulsināja. Informāciju, par ko bija līgums, atšķirībā no VID vadītājas, es nekomentēšu. Es uzskatu, ka nopublicēju to, kas ir tā nejēdzība. Nekādu citu sensitīvu informāciju es neesmu publicējis, ne atklājis, ne arī turpmāk paudīšu," sacīja Čivčišs.

"Vienojāmies, ka atstāju amatu. Tas, protams, bija ļoti negaidīti. Es arī piekritu. Man skaidroja, ka turpmākās darba attiecības nav iespējamas, un tādā gadījumā arī labāk šķiet vienoties, nevis strīdēties," viņš norādīja.

Čivčišs stāsta, ka nav gaidījis tādu rezonansi, un šādu iespējamo notikumu attīstību nebija prognozējis.

"Es domāju, ja VID to vispār pamanīs, tad viņi vienkārši domās, kā to iekšēji sakārtot. Tāda bija tā doma," skaidro nu jau bijušais LP Iekšējā drošības dienesta vadītājs.

Atlaišanu viņš uzskata par nesamērīgu reakciju: "Pat ja iekšēji man varētu pārmest informācijas pludināšanu, tad ir dažādi soda veidi, bet vai tiešām darbinieku, kurš ir norādījis, ka valsts iestādē kaut kas nav kārtībā, ir jāatlaiž?" vaicāja Čivčišs.

Darbu Čivičišs šobrīd turpinās savā otrajā darba vietā Alberta koledžā, kur viņš ir studiju programmas "Komercdarījumu tiesiskais regulējums" direktors.

Čivčišs portālam "kasjauns.lv" atklāja, ka ir spiests no darba aiziet. LP viņš nostrādājis teju deviņus gadus, visi uzdevumi un iepirkumi tikuši paveikti nevainojami, bet nu viens tvīts pārvilcis svītru pāri karjerai.

Čivičss pieļāvis, ka, iespējams, viņa vadībai zvanīts no VID un lūgts šo lietu "nokārtot". Iespējams, atlaišanas iniciatīva nākusi no Zaļo Zemnieku savienības vai viņiem pietuvinātiem cilvēkiem. Kā oficiālo iemeslu jau nākamajā dienā pēc tvīta parādīšanās LP vadība minējusi, ka notikusi neatļauta dokumentu nopludināšana, lai gan pašā kadrā nekur nebija redzams, ka saskaņošanai iesniegtais dokuments jelkā saistīts ar LP, vēsta "kasjauns.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!