Foto: F64

Vienreizējā maksa par vienas kolumbārija nišas lietošanu būs 595,04 eiro, turklāt vienā nišā varēs ievietot četras pelnu urnas, ko varēs uzglabāt 20 gadus, iecerējis Rīgas domes Mājokļu un vides departaments. Galīgo lēmumu par kolumbārija nišas lietošanas maksu gan vēl pieņems Rīgas dome.

Urnas šajā nišā varēs uzglabāt 20 gadus, kā arī tiks paredzēta iespēja uzglabāšanas ilgumu pagarināt.

Rīgas pašvaldība 2016. gadā II Meža kapu dienvidu daļā Gaujas ielā 6 uzsāka kolumbārija būvniecību. Patlaban tas ir gandrīz pabeigts, vēl tikai atlikuši tādi darbi, kam nepieciešami siltāki laika apstākļi, piemēram, zāliena ierīkošana, informē Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Kolumbāriju veido vienpadsmit divu, trīs, četru un piecu līmeņu būves, to augstums palielinās kompozīcijas centrā, kurā novietota stiklā veidota skulptūra. Kopumā būvēs izveidotas 288 nišas, katrā iespējams novietot četras pelnu urnas. Ir labiekārtota arī apkārtējā teritorija.

Kopējās kolumbārija būvniecības, būvuzraudzības un autoruzraudzības izmaksas ir 175 814 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa, iepriekš informēja pašvaldībā.

Kolumbārija izveide ļaus pilsētai risināt apbedījumu vietu problēmu, jo, pēc ekspertu domām, pie šādiem mirstības rādītājiem pašreizējās kapsētu teritorijās vietas pietiks vien 10 līdz 15 gadiem, uzskata Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko.

Katru gadu Rīgā pašvaldības kapsētās apglabā aptuveni 7000 cilvēku. Vidēji 10% gadījumos aizgājušo radinieki lemj par labu kremēšanai.

Kopumā Rīgas teritorijā ir 26 kapsētas, 21 no tām pieder pašvaldībai, bet pārējās piecas atrodas baznīcu pārziņā. Atvērtās kapsētas, kurās vēl ir vieta jauniem apbedījumiem, Rīgā ir tikai divas – Bolderājā un Jaunciemā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!