Foto: AP/Scanpix/LETA

Vienīgais līdz šim atstādinātais Latvijas Romas katoļu baznīcas garīdznieks, kurš asi iestājies pret Covid-19 vakcinācijas nepieciešamību un pret pāvesta Franciska nostāju, ir Aleksandrs Stepanovs, portālam "Delfi" sacīja Latvijas Romas katoļu baznīcas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

"Delfi" jau rakstīja, ka pērnā gada decembrī Latvijas Romas katoļu baznīcas bīskapu konference nāca klajā ar publisku vēstuli Tukuma Romas katoļu draudzes prāvestam un portāla "www.civitas.lv" redaktoram priesterim Aleksandram Stepanovam, aicinot viņu pārtraukt izplatīt un pārpublicēt pret Romas katoļu Baznīcas augstāko virsganu – pāvestu Francisku – vērstus apvainojumus.

Stepanovs portālam "Delfi" sacīja, ka bīskapu konferences "ieteikuma vēstuli" saņēmis un atbildējis draudzes "Facebook" profilā, taču "tomēr būs jāsagatavo arī rakstiskā atbilde," ko viņš darīšot tuvākajās dienās. Stepanovs draudzes lapā publicējis video, kurā nolasījis bīskapu vēstuli, kurā pausts viņam adresēts "pazemīgs lūgums" pārtraukt izplatīt un pārpublicēt pret Romas katoļu Baznīcas augstāko virsganu – pāvestu Francisku – vērstus apvainojumus.

Stepanovs vēlāk iesniedza pieteikumu atbrīvot viņu no priestera amata.

Jau vēstīts, ka Stankevičs apliecināja, ka viens Latvijas Romas katoļu baznīcas garīdznieks par aktīvu vēršanos pret vakcināciju atstādināts no savu pienākumu pildīšanas.

Garīdznieks, kurš atstādināts saistībā ar izteikumiem pret pāvestu Francisku, bet arī par vēršanos pret vakcināciju pret Covid-19, ir tieši Stepanovs, apstiprināja arhibīskaps.

Cits priesteris par vakcinācijas pret Covid-19 apšaubīšanu jūlija beigās saņēmis stingru brīdinājumu. Portāls "Delfi" izpētīja, ka pēc šī brīdinājuma konkrētais garīdznieks nav tā nosacījumus pārkāpis. Līdz ar to portāls "Delfi" nemin viņa vārdu.

Kā liecina publikācija Rīgas arhidiecēzes portālā "katolis.lv", jūlija nogalē Priesteru padomes locekļi "bija vienprātīgi, ka nav pieļaujama aģitācija pret vakcināciju ne no priestera, ne draudzes locekļu puses".

"Ja garīdznieks aicina izvairīties no vakcinācijas, tad viņš nostājas pret pāvesta, Ticības mācības kongregācijas un Latvijas Bīskapu konferences paustajām nostājām, un tādējādi šķeļ Baznīcu no iekšienes, veicina apjukumu un nemieru," teikts paziņojumā.

Paziņojumā teikts, ka 22. jūlijā attālināti notika Rīgas arhidiecēzes Priesteru padomes un dekānu tikšanās par vakcinācijas jautājumu, kas šobrīd tik ļoti šķeļ sabiedrību un arī draudzes.

Saskaņā ar novērojumiem, vairumam ticīgo vakcinācija ir morāli pieņemama, bet tajā pašā laikā ir daļa katoļu, kas aktīvi ieņem negatīvu nostāju pret vakcināciju.

Nepieņemamu antivakcinācijas nostājas izpausmju dēļ, kuru rezultātā ir atsevišķas draudzes ir sašķēlušās, Rīgas arhibīskaps metropolīts uzskatīja par nepieciešamu sasaukt Priesteru padomes sēdi.

Garīdznieku vidū valdīja vienota nostāja, ka šajā jautājumā jāņem vērā Baznīcas autoritāšu norādes. Par vakcinācijas morāliskumu ir izteikusies gan Svētā Krēsla Ticības mācības kongregācija, gan arī Latvijas Bīskapu konference. Savu attieksmi, saņemot vakcīnu, jau ir pauduši abi pāvesti – gan valdošais, gan emeritētais. To ir izdarījuši arī daudzi bīskapi, priesteri un ticīgie. Pāvests Francisks atzīst, ka vakcīna ir būtiski svarīgs rīks cīņā ar koronavīrusa izplatīšanos.

Kā teiks paziņojumā, vienlaicīgi priesteri uzsvēra, ka baznīcas galvenais uzdevums ir sludināt Evaņģēliju, skaidrot Dieva Vārdu, piedāvāt Jēzus žēlastības sakramentos un celt Dieva Valstību, kā arī veicināt mieru un vienotību, nevis iestāties par vai pret vakcināciju. Motivēt iedzīvotājus vakcinēties ir valsts kompetento amatpersonu uzdevums, bet sabiedrības imunizācija nedrīkst būt īstenota piespiedu kārtā. Tajā pašā laikā baznīcas pienākums ir izvērtēt no morāles viedokļa sabiedrībā notiekošo, kas skar cilvēka dzīvību, veselību un kopējo labumu, tā palīdzot ikvienam pieņemt atbildīgu lēmumu šajā jautājumā.

Kā norādīts paziņojumā, esošajā situācijā ikvienam ir jāapzinās, ka atteikšanās no vakcinēšanās liek šķēršļus tam, lai pandēmija tiktu ātrāk pārvarēta un mēs varētu atgriezties pie ierastās dzīves sabiedrībā un baznīcā. Nesaņemot vakcīnu, mēs riskējam gan ar savu, gan savu tuvāko dzīvībām. Ļoti iespējams, ka, ja visi būtu vakcinējušies, draudzēs varētu atsākties agrākās pastorālās darbības.

Tāpat priesteru padome uzsvēra, ka nekristīgi un morāli nepieņemami ir celt naidu un nesaskaņas vakcinēto un nevakcinēto personu starpā. Padomes pārstāvji aicināja pieņemt vienam otru kristīgā mīlestībā un respektēt otra izvēli un sirdsapziņas pārliecību. Tie, kuriem sirdsapziņa vai veselība (medicīnisku kontrindikāciju dēļ) neļauj saņemt vakcīnu, lai domā par alternatīviem veidiem, kā tie varētu rūpēties par savu un sabiedrības drošību, lai neļautu izplatīties šai slimībai.

Padome izteica aicinājumu diecēzes garīdzniekiem un ticīgajiem neizplatīt apokaliptiskus situācijas attīstības scenārijus, bet koncentrēties uz atjaunotnes iespējām, kādas Dievs caur esošo situāciju rosina kristiešu dzīvēs, draudzēs un visā katoliskajā baznīcā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!