Foto: F64
Koalīcija par Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārvēlēšanu spriedīs jau janvāra pirmajā pusē, politiķi komisijas vadītāja amatā pauž atbalstu pašreizējam CVK šefam Arnim Cimdaram, liecina aģentūras BNS veiktā frakciju pārstāvju aptauja.

Atbilstoši CVK likumam līdz ar jaunu Saeimas sasaukumu pusgada laikā kopš tā darba sākšanas jāpārvēlē CVK. Pašlaik Cimdars šo komisiju vada jau ceturto termiņu pēc kārtas. Savukārt līdz ar izmaiņām Saeimas sastāvā izmaiņas paredzamas arī CVK, jo savu pārstāvi komisijā varētu izvirzīt Zatlera Reformu partijas (ZRP) frakcija, kā arī paredzams, ka savas gaitas komisijā beigs Saeimā neievēlētās apvienības "Par labu Latviju" virzītā pārstāve Inese Žurovska.

Koalīcija par CVK, visticamāk, lems jau ziemas sesijas pirmajā darbadienā 9.janvārī, noskaidroja aģentūra BNS.

Saeimas priekšsēdētāja un "Vienotības" vadītāja Solvita Āboltiņa aģentūrai BNS pastāstīja, ka "Vienotība" atbalstīs Cimdara darba turpināšanu CVK vadītāja amatā, kā arī abu partijas virzīto locekļu darba turpināšanu šajā komisijā. Pašlaik CVK darbojas divi "Vienotības" virzīti locekļi - komisijas sekretārs Kārlis Kamradzis un Sigords Stradiņš.

Zatlera Reformu partijas (ZRP) frakcijas vadītāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis sacīja, ka frakcijā par CVK pārvēlēšanu pašlaik nekādi lēmumi nav pieņemti, jo tam vēl ir laiks. Frakcija lēmumus par kandidātu virzīšanu darbam CVK pieņemšot janvāra pirmajā pusē, savukārt attiecībā uz komisijas vadību ZRP nav iebildumu, ka CVK turpinātu vadīt Cimdars.

Dombrovskis norādīja, ka būtiskākais nav runāt par konkrētu ZRP pārstāvju virzīšanu CVK sastāvā, jo runa ir par kvalitatīva komisijas darba turpināšanu. Ja, izvērtējot komisijas darbu pēdējā gada laikā, kādi aspekti neliksies apmierinoši, varētu runāt par kompetentāku cilvēku virzīšanu darbam komisijā, viņš piebilda.

Nacionālās apvienības (NA) frakcijas pārstāvis Raivis Dzintars atzina, ka CVK sastāvs, visticamāk, mainīsies, ņemot vērā izmaiņas parlamentā pārstāvēto politisko spēku vidū. Jebkurā gadījumā NA darbam komisijā atkārtoti virzīs pašreizējo CVK locekli Ritvaru Eglāju, rosinot viņu ievēlēt par komisijas priekšsēdētāja vietnieku.

Paužot savu personīgo viedokli, arī Dzintars teica, ka CVK vadītāja amatā būtu atbalstāma Cimdara kandidatūra.

Zaļo un zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis informēja, ka frakcija uz CVK jauno sastāvu atkārtoti virzīs Dzintru Kusiņu, kura jau pašlaik darbojas komisijā. Savukārt attiecībā uz CVK vadību frakcija neko nav lēmusi, tomēr pēc loģikas arī turpmāk komisijas vadītāja pienākumi būtu jāuztic Arnim Cimdaram, ņemot vērā, ka šādu CVK sastāvu ievēlēja pērn, plānojot tās darbību četru gadu termiņā.

Savukārt "Saskaņas centra" frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins pavēstīja, ka līdz šim frakcijā par šo jautājumu nav lemts, bet par to varētu lemt nākamā gada sākumā.

Jau vēstīts, ka Saeima par pašreizējo CVK sastāvu balsoja aprīļa vidū. Tad Cimdaru CVK vadītāja amatā ievēlēja uz ceturto termiņu.

CVK sastāvā ir deviņi locekļi. CVK priekšsēdētāju un septiņus vēlēšanu komisijas locekļus ievēlē Saeima, bet vienu locekli no tiesnešu vidus - Augstākā tiesa savā plēnumā. Pirmajā sēdē CVK, aizklāti balsojot, no sava vidus ievēlē priekšsēdētāja vietnieku un sekretāru.

Pašlaik komisiju vada Arnis Cimdars, viņa vietnieks ir Kārlis Kamradzis, vēl tajā darbojas Ritvars Eglājs, Elizabete Krivcova, Dzintra Kusiņa, Raimonds Oļehno, Sigords Stradiņš un Inese Žurovska. No tiesnešu vidus izvēlēts Pēteris Dzalbe, kurš pienākumus šajā komisijā veic kopš 2009.gada oktobra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!