Valdība otrdien atbalstīja 268 100 latu piešķiršanu Kultūras ministrijai, kuri tiks pārskaitīti Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūrai/ Latvijas Autoru apvienībai (AKKA/LAA) atlīdzības izmaksai autoriem par publisko patapinājumu.
Par 2003.gadu atlīdzībās autoriem jāizmaksā 129 400 lati, bet par 2004.gadu - 138 700 lati.

Valdība uzdeva finanšu ministram vēl rūpīgi izvērtēt, cik lielā apjomā atlīdzības tiks maksātas.

Ministru kabineta sēdē neapmierinātību ar Kultūras ministrijas darbu pauda Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP). Viņš uzsvēra, ka Kultūras ministrija, par šo problēmu informējot tikai gada pēdējā valdības sēdē, ir nostādījusi Ministru kabinetu "ķīlnieka lomā".

Autortiesību likumā noteikts, ka autortiesības nav uzskatāmas par pārkāptām, ja bez autora piekrišanas, bet samaksājot viņam taisnīgu atlīdzību, publicēts darbs tiek izmantots publiskam patapinājumam jeb izmantošanai bibliotēkās.

Atlīdzības lieluma aprēķināšanas kārtību attiecībā uz valsts un pašvaldību bibliotēkām par publisko patapinājumu, atlīdzības izmaksāšanas kārtību un proporcionālo sadali starp autoriem, izpildītājiem, fonogrammu producentiem un filmu producentiem nosaka Ministru kabinets.

Latvijā maksāšanas pienākumam ir pakļautas valsts un pašvaldību bibliotēkas, nevis arhīvi. No publiskajām bibliotēkām maksāšanas pienākums neattiecas uz redzes un dzirdes invalīdiem pieejamām bibliotēkām. Ņemot vērā Eiropas Kopienas tiesas spriedumus pret citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, Kultūras ministrija izvērtēs iespējas paplašināt to publisko bibliotēku loku, kuras atbrīvojamas no pienākuma maksāt atlīdzību.

Latvijā atlīdzības lielums ir noteikts 10%, kas atbilst vispārpieņemtajiem principiem Eiropā par šādas atlīdzības lielumu un stāsies spēkā 2009.gada 1.janvārī. Līdz tam tiek piemērota pārejas posma atlīdzība no 7%, kas katru gadu pieaug par 0,5%.

Nemaksājot autortiesību un blakustiesību īpašniekiem pienākošos atlīdzību, valsts pārkāps gan Latvijas tiesību aktus, gan ES direktīvas nosacījumus.

Sekas var būt gan Eiropas Komisijas tiesvedība pret Latviju par direktīvas nepilnīgu ieviešanu, gan autortiesību un blakustiesību īpašnieku vēršanās pret valsti Kultūras ministrijas personā Latvijas tiesās par atlīdzības samaksāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!