Foto: LETA
Nacionālā apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" vadītāji Raivis Dzintars un Gaidis Bērziņš šonedēļ ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru lūguši sākt kriminālprocesu pret Saeimas deputātu Nikolaju Kabanovu (SC) par viņa izteikumiem pēc šā gada Dziesmu un Deju svētkiem, portālu “Delfi” informēja apvienībā.

Iesniegumā norādīts, ka ar savu darbību Kabanovs, 2013.gada 9.jūlija avīzē "Vesti Segodņa" publicētajā rakstā "Maksla vmesto masla", kurā Nacionālo karavīru apvienības koristus nodēvējis par Waffen SS 19. grenadieru divīzijas "muzikālo vadu", Latvijas Bankas kori - par dāsni finansētu "ofisa planktonu", vai, piemēram, Vācijas prezidentu Joahimu Gauku par "mācītāju un VDR nopelniem bagāto disidentu", "viennozīmīgi veicina rasistisku naidu starp divām etniskajām grupām - krievu tautības un latviešu tautības iedzīvotājiem. Nikolaja Kabanova izteiksmes veids viennozīmīgi ir uzskatāms par "naida kurināšanu," teikts iesniegumā.

Tāpat minēti vēl vairāki izteikumi, kurus Dzintars un Bērziņš uzskata par aizskarošiem un naidu kurinošiem. 

Deputāti norāda, ka iepriekšminētajā rakstā lietotie izteiksmes līdzekļi "nepārprotami veicina rasistisku naidu starp divām etniskajām grupām - krievu un latviešu tautības iedzīvotājiem".

Kriminālprocesu lūgts sākt pēc Krimināllikuma 78.panta par Nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu.

Dzintars parlamentārieša Kabanova izteikumus lūdzis izvērtēt arī Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai.

Komisija iespējamo Kabanova ētikas pārkāpumu, kas izpaudies publiskajā komunikācijā, vērtēs 6.augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!