Foto: F64
Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija saskatījusi pārkāpumus deputāta Veiko Spolīša (V) izteikumos diskusijā par Vācijas studentu uzņemšanu praksē, aicinot parlamentārieti Artusu Kaimiņu aizvērties. Komisija viņam piemēroja mutisku brīdinājumu.

Kaimiņš norādīja, ka Spolītis 19. janvārī pārkāpis Saeimas deputātu ētikas kodeksa 7. punktu, kas nosaka, ka deputāts izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša. Tāpat deputāts uzskata, ka Spolītis pārkāpis 16. punktu, kas nosaka, ka deputāts ir pieklājīgs pret citu Saeimas locekli.

Kā liecina deputāta Kaimiņa uzņemtais video, Spolītis aicināja viņu kandidēt Ventspilī, kā viņš visiem tika solījis. Uz ko deputāts Kaimiņš Spolītim atgādināja, ka viņš ir parādā 16 tūkstošus eiro, ar to domājot līdzekļus, kas izlietoti tā saucamās Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbībai.

"Klausies, tu vienreiz aizveries. Es tev reāli saku, aizveries," atcirta Spolītis Kaimiņam. Kaimiņš teiktajā saskatīja "noteikta veida draudus, kas arī adresēti man, tādā veidā pārkāpjot arī manas Satversmes 100. pantā noteiktās tiesības uz vārda brīvību".

"Es uzskatu, ka šis ir Saeimas principa jautājums. Ja mēs dzirdam draudus Saeimā, tad tā nav vieta idejām," komisijas sēdē skaidroja Kaimiņš. "Man tika liegts paust savu viedokli," piebilda deputāts.

"Šis nav personīgs uzbrukums no Kaimiņa Veiko Spolīša kungam," uzsvēra deputāts. "Es vērstos ar šo iesniegumu pret jebkuru Saeimas locekli, ja kāds man tā būtu pateicis," viņš piebilda.

Spolītis sēdē skaidroja, ka viņa teiktais bijis vērsts uz to, lai pārtrauktu melus. "Es aicinu kolēģus neizplatīt melus un nepatiesības," skubināja Spolītis.

"Ja cilvēks visu sēdes laiku vazā cilvēkus aiz degunu, tad mēs nonākam situācijās, kurās mēs neapdomīgi izsaucamies," norādīja deputāts Spolītis.

Lai gan komisija lēma piemērot Spolītim mutisku brīdinājumu, Kaimiņš uzsvēra, ka būtu nepieciešams viņam liegt apmeklēt Saeimas sēdes.

Savukārt Kaimiņa izteikumi, runājot par privatizāciju, trešdien sadusmoja Borisu Cileviču (S), vēsta ziņu aģentūra LETA.

Ja Kaimiņš turpinās pārkāpt ētiku un šķērsos kādu "sarkano līniju", tad, kā Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā norādīja Cilevičs, viņš šo jautājumu ar deputātu Kaimiņu būs gatavs noskaidrot "kā vīriešiem pienākas".

Ziņots, ka Saeima novembrī atbalstīja lēmuma projektu, kurā deputāts un Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētājs Spolītis tiek aicināts rast iespēju atmaksāt no valsts budžeta piešķirtos līdzekļus saistībā ar komisijas darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!