Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) izstrādājis slēpošanas trašu drošuma vadlīnijas, kurās noteiktas minimālās prasības, kas būtu jāievēro, lai palielinātu slēpošanas trašu kopējo drošības līmeni un samazinātu negadījumu iestāšanās riskus, pavēstīja PTAC Patērētāju informācijas un komunikāciju daļas vadītāja Ilze Žunde.

Viņa atgādināja, ka PTAC šā gada sākumā pārbaudīja piecus slēpošanas kompleksus, kuros konstatēja problēmas gan pacēlāju ekspluatācijas jomā, gan arī vispārējā pakalpojuma drošuma jomā. No vispārējā drošuma viedokļa tika konstatēts, ka trasēs trūka uzskatāmas informācijas par trases drošu lietošanu, norobežojumu, trasē vai trasei tuvu esošo objektu polsterējumu, arī daži trašu lietošanas pakalpojuma līguma noteikumi bija netaisnīgi.

Saskaņā ar vadlīnijām slēpošanas vai snovborda trases un to izmantošana nedrīkst radīt nepieļaujamu risku patērētāja veselībai, dzīvībai vai mantai, kā arī tās nedrīkst radīt risku citām tuvumā esošām personām, piemēram, skatītājiem un garāmgājējiem. Arī citiem saistītiem pakalpojumiem jābūt organizētiem tā, lai tie neradītu nepieļaujamu risku slēpošanas trašu lietotājiem vai citām personām.

Pakalpojuma sniedzējam jābūt skaidrām instrukcijām, kas nosaka darbinieku darbības atbilstoši pastāvošiem riskiem, piemēram, mainoties apstākļiem, rīcību nelaimes gadījumos vai veicot glābšanas darbus. Pakalpojuma sniedzējam jābūt instrukcijām, kas nosaka rīcību gadījumos, ja darbinieki konstatē bīstamas aktivitātes slēpošanas trasē (piemēram, braukšana ar kamanām pa atvērtu vai slēgtu trasi vai trases lietošanas noteikumu neievērošana). Šādas instrukcijas jāpārzina visam trases personālam.

Pakalpojuma sniedzējam jānodrošina patērētājiem patiesa un pietiekama informācija par trasi, slēpošanas pakalpojumu un lietošanas noteikumiem.

Vadlīnijās noteiktas gan pamatprasības slēpošanas trasēm, gan tas, kā tām būtu jāizvērtē riski un to vadība. Rosināts trasēm dokumentēt, izmeklēt un ziņot par nelaimes gadījumiem. Tās arī nosaka motorizēto līdzekļu lietošanu trasēs, pirmās palīdzības un drošības apmācību nepieciešamību trases personālam un citas lietas, kas uzlabos slēpošanas trašu drošumu.

Patlaban vadlīnijas nodotas sabiedrības apspriešanai līdz šā gada 18.decembrim. Plānots, ka tās stāsies spēkā 2013.gada 1.janvārī.

Vadlīnijas slēpošanas trašu drošumam PTAC izstrādājis sadarbībā ar Latvijas Slēpošanas trašu asociāciju un Latvijas Slēpošanas un snovborda instruktoru asociāciju.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta dati liecina, ka 2011./2012.gada ziemas sezonā Latvijas slēpošanas trasēs cietis 61 cilvēks. Iespējams, cietušo skaits bijis lielāks, tomēr ne visos gadījumos ir jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!