Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Par dzīvnieku labturības pārkāpumiem kažokzvēru audzētavā SIA "Baltic Devon Mink" sākti seši administratīvie procesi, apstiprināja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

Dienestā skaidroja, ka saistībā ar "Dzīvnieku brīvības" aktīvista filmēto materiālu zvēraudzētavā "Baltic Devon Mink" ir identificētas sešas personas un sākti seši administratīvie procesi, kā arī tiek vērtēta uzņēmuma atbildība. Lai arī biedrība "Dzīvnieku brīvība" patlaban atsakās atklāt liecinieka identitāti, PVD komentēja, ka visi sāktie procesi tiks novesti līdz galam ar vai bez biedrības "Dzīvnieku brīvība" palīdzības. Tomēr, lai gūtu pilnīgu ainu par kažokzvēru audzētavā notiekošo, kā arī izvērtētu katras videomateriālā identificējamās personas rīcību, liecinieka palīdzība ir ļoti nepieciešama.

Tāpat dienestā piebilda, ka par visu novietnē notiekošo vistiešākajā veidā ir atbildīgs novietnes īpašnieks un tam ir jānodrošina, ka ikviens novietnes darbinieks izprot dzīvnieku labturības un biodrošības prasības un tās ikdienā ievēro.

Pēc dienestā sacītā, PVD ir sācis arī ārpuskārtas pārbaudes arī citās kažokzvēru audzētavās, lai pārbaudītu gan labturības, gan biodrošības prasību ievērošanu. Turklāt šogad PVD kažokzvēru audzētavās ir veicis vairāk nekā 20 pārbaudes, kur labturības prasību pārkāpumi konstatēti vienā kažokzvēru audzētavā.

Vaicāti par pārbaužu praktisko pusi, dienesta pārstāvji skaidroja, ka, ejot pārbaudēs uz dažādu sugu dzīvnieku novietnēm, kuru skaits Latvijā ir vairāk nekā 30 000, tostarp piecas kažokzvēru audzētavas, PVD inspektori var konstatēt to, kas notiek novietnē konkrētajā brīdī. Cita starpā pārbaužu laikā iespējams pārliecināties par to vai un kā uzņēmums rūpējas, lai tiktu ievērotas dzīvnieku labturības prasības, kā norit dzīvnieku barošana un dzirdināšana, vai un kā tiek nodrošināta veterinārmedicīniskā palīdzība, tostarp tiek novērtēts dzīvnieku veselības stāvoklis.

Tāpat tiek pārbaudīti visi ar biodrošību saistītie aspekti – vai visos posmos ir ieviesta biodrošība un kā tā tiek ievērota ikdienas darba procesos.

Vienlaikus PVD pārstāvji uzsvēra, ka par tādiem cietsirdīgas izturēšanās gadījumiem, kādi bija redzami "Dzīvnieku brīvības" videomateriālā, PVD var uzzināt tikai tad, ja par tiem ziņo vai nu novietnes darbinieki, vai, kā šajā gadījumā, dzīvnieku tiesību aizstāvji.

Jau ziņots, ka Dzīvnieku aizsardzības un labturības padome nosoda kažokzvēru audzētāja SIA "Baltic Devon Mink" atklātos dzīvnieku labturības pārkāpumus. Padomes ieskatā jebkādi dzīvnieku labturības pārkāpumi ir nosodāmi.

Tāpat vēstīts, ka zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA) uzdevis PVD nekavējoties veikt pastiprinātas ārpuskārtas kontroles kažokzvēru audzētavās.

Pamatojoties uz sabiedriskajā medijā izplatīto informāciju par būtiskiem labturības un biodrošības prasību pārkāpumiem kažokzvēru novietnēs, Gerhards izdevis rīkojumu, kurā uzdevis PVD nekavējoties veikt pastiprinātas ārpuskārtas kontroles visās kažokzvēru novietnēs, izvērtējot to atbilstību dzīvnieku labturības un biodrošības prasībām. Līdz 12.jūlijam PVD arī jāiesniedz Zemkopības ministrijai (ZM) detalizētus pārbaudes rezultātus, tajā skaitā konstatētās neatbilstības, pieņemtos lēmumus un soda apmērus.

Vienlaikus biedrība "Dzīvnieku brīvība" jūnija sākumā publicējusi slepeni filmētus videomateriālus no Latvijas lielākās kažokzvēru audzētavas, kas atklāj vardarbību un cietsirdību pret dzīvniekiem. Materiāli uzņemti šogad pavasarī, aktīvistam strādājot "Baltic Devon Mink" ūdeļu fermā Iecavas novadā. Slepeni uzņemtajos video kadros redzama vardarbīga dzīvnieku mešana būros, sišana, ūdeļu nonāvēšana gāzes kamerās, kā arī smagi ievainoti un slimi dzīvnieki, kas atstāti bez veterinārās palīdzības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!