Foto: Publicitātes foto
Piektdien, 26. maijā, noticis pirmais "Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolu" izlaidums – programmas pirmajā gadā to veiksmīgi īstenojušas 23 skolas no dažādām Latvijas pilsētām, portālu "Delfi" informēja EP pārstāvji.

"Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolas" ir ES mēroga programma, kuru sadarbībā ar pedagogiem Eiropas Parlamenta Informācijas birojs (EPIB) Latvijā sāka šajā mācību gadā. Programmas pirmajā 2016./2017. mācību gada ciklā iesaistījušies vairāk nekā 50 skolotāji no dažādām Latvijas skolām. Šoruden EPIB Latvijā turpinās programmu arvien jaunās Latvijas skolās.

Programmas mērķis ir jauniešos veicināt apziņu par sevi kā nozīmīgu ES daļu, rosināt izpratni par sabiedrībā notiekošo un motivēt līdzdarboties. Programma paredzēta 9.–12. klašu audzēkņiem un sniedz tik ļoti nepieciešamo metodisko atbalstu skolotājiem, integrētas ES tematikas iekļaušanai formālajā un neformālajā mācību procesā, atspoguļojot Latvijas mijiedarbību ar Eiropu - kultūrā, vēsturē, literatūrā, mākslā, mūzikā, fizikā, ķīmijā, svešvalodās un citās jomās.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis un Eiropas Parlamenta Informācijas biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele programmu absolvējušajām skolām pasniedza "Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolas" goda zīmes.

"Pirmais izlaidums apliecina skolotāju un skolēnu aizrautību, ieguldīto darbu, lai kļūtu par pirmajiem "Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolu" "absolventiem". Programmas īstenošana ir praktisks piemērs kompetenču pieejā balstītām pārmaiņām mācību pieejā un saturā. Tās ir gan starppriekšmetu saites, gan veids un pieeja, kā tiek īstenots mācību process. Svarīgi, ka jaunieši gūst zināšanas un izpratni aktīvai līdzdalībai un interesei par sabiedriski politiskiem procesiem, vēlmi piedalīties pilsoniskās sabiedrības veidošanā. Pilsoniskā līdzdalība ir iespēja ikvienam ietekmēt procesus," uzsvēra ministrs.

"Veiksmīgi uzsākto "Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolu" programmu jau šoruden turpinās vēl citas Latvijas skolas - vēlme iesaistīties ir liela, kas vienlaikus pārsteidz un priecē. Eiropas Savienība ir ikvienam svarīga tēma, jo tā tieši vai netieši, agrāk vai vēlāk skar ikvienu ES iedzīvotāju. Mācību saturā iekļaujot informāciju par ES, nodrošinām iespēju plašākā dimensijā skolotājam un skolēniem mācīties kopā, attīstīt kritisko domāšanu, kā arī izprast praktisko saikni starp cilvēku un Eiropas Savienību," sacīja Rībele.

Izlaidumā piedalījās ap 100 skolotāji un skolēni – jaunie Eiropas Parlamenta vēstnieki. Starp programmas absolventiem ir skolas no Rīgas, Rēzeknes, Bauskas, Aizkraukles, Dobeles, Jelgavas, Cēsīm, Alūksnes, Preiļiem, Jūrmalas, Ventspils u.c. Aktīvākie skolotāji un skolēni brauks uz Eiropas Parlamentu Briselē un Strasbūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!