Francijas valdība par 3,96 miljoniem eiro jeb apmēram 2,6 miljoniem latu no Latvijas piekritusi atpirkt diplomātiskās pārstāvniecības ēku Parīzē, Pronī ielā 8.
Pārstāvniecības ēka Parīzē tika iegādāta 1927.gadā. Pēc Otrā pasaules kara ēkā ievācās PSPS vēstniecības pārstāvji. Šo ēku patlaban izmanto Krievijas Federācijas diplomātiskais dienests, un tajā izvietota Krievijas Federācijas pārstāvniecība UNESCO un konsulāta arhīvs. Juridiski ēka joprojām ir Latvijas īpašumā, bet tā nevar izmantot savas īpašnieka tiesības.

Pēc ilgas diplomātiskās sarakstes starp Latvijas un Francijas ārlietu ministrijām 2001.gada 13.decembrī Parīzē tika noslēgta Latvijas un Francijas valdību vienošanās par ēkas pārdošanu.

Līguma projekts paredz pārdot pārstāvniecības ēku par 3 963 674 eiro (2 608 097 latiem) Francijas valdībai. Saskaņā ar šo līgumu pirmais maksājums 1 524 490 eiro (1 003 114 latu) apmērā tiks veikts pēc pārdošanas līguma noslēgšanas. Atlikusī summa - 2 439 184 eiro (1 604 983 latu) - tiktu nomaksāta viena gada laikā, sākot no 2004.gada janvāra.

Ārlietu ministrija ir iesniegusi izskatīšanai valdībā rīkojumu par Latvijas un Francijas līguma projektu par diplomātiskās pārstāvniecības ēkas pārdošanu. Šodien rīkojuma projekts izsludināts valsts sekretāru sanāksmē un nodots saskaņošanai ar Finanšu un Tieslietu ministriju, informēja Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta vadītāja vietnieks Aivis Freidenfelds.

No diplomātiskās pārstāvniecības ēkas pārdošanas iegūtos finanšu līdzekļus Ārlietu ministrija paredzējusi izmantot tās vēsturiskās ēkas K.Valdemāra ielā 3 rekonstrukcijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!