Foto: F64

Ņemot vērā izmaiņas likumdošanā, kas paredz atlikt elektroenerģijas tirgus atvēršanu mājsaimniecībām līdz 2015.gada 1.janvārim, no šā gada 1.aprīļa līdz gada beigām AS "Latvenergo" turpinās pārdot elektroenerģiju atbilstoši līdz šim spēkā esošajiem līgumiem un par "Starta" un "Pamata" tarifu.

Saeima šodien pieņēma grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas nosaka, ka līdz gada beigām saglabāsies arī līdz šim spēkā esošā norēķinu kārtība un klients no 1.aprīļa par pirmajām 1200 patērētajām kilovatstundām (kWh) norēķināsies pēc "Starta" tarifa, bet par pārējām - pēc "Pamata" tarifa.

"Latvenergo" biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja, ka, ja klients vēlas saņemt elektroenerģiju pēc jaunā tirgus līguma nosacījumiem, "Latvenergo" šādu iespēju nodrošinās. Plašāka informācija pieejama, sazinoties ar "Latvenergo" klientu servisu.

Tiem klientiem, kuri jau paspējuši izvēlēties kādu no "Elektrum" produktiem un savu izvēli apstiprinājuši, "Latvenergo" jau ir nosūtījusi informāciju, ka nodrošina iespēju izmantot līgumā noteiktās tiesības atteikties no noslēgtā elektroenerģijas tirdzniecības līguma, tādējādi turpinot iegādāties elektroenerģiju pēc spēkā esošajiem tarifiem un līdzšinējās norēķinu kārtības.

"Latvenergo" komercdirektors Uldis Bariss skaidroja, ka "Latvenergo" klienti patlaban ir gandrīz visas Latvijas mājsaimniecības, tādēļ energokompānijas informatīvajā kampaņā 2014.gada janvārī un februārī tika sniegta plaša informācija par elektroenerģijas tirgu, tā darbības principiem un piedāvātajām norēķinu iespējām.

"Kopā ar tobrīd aktuāliem produktu piedāvājumiem nosūtījām arī informāciju par elektrības cenu veidojošajām sastāvdaļām. Šī informācija ikvienam mājsaimniecību klientam būs noderīga arī gada beigās, kad būs jāizvēlas starp jaunajiem produktiem un tirgotājiem, lai slēgtu elektroenerģijas iegādes līgumu 2015.gadam," uzsvēra Bariss.

"Latvenergo" informācijas kanālos ir pieejama vispārīga tirgus informācija, kā arī ikvienam klientam ir iespēja mājaslapā "www.latvenergo.lv" un klientu portālā "www.e-latvenergo.lv" sekot līdzi elektroenerģijas tirgus aktualitātēm - cenai un tās ietekmējošu faktoru dinamikai. Portālā ikviens var iepazīties ar visām elektrības cenu veidojošām komponentēm.

"Latvenergo" atgādina, ka elektroenerģijas cena veido trešdaļu no kopējā maksājuma par patērēto elektroenerģiju. Elektroenerģijas cenu nosaka tirgus darījumi elektroenerģijas biržā. Tie arī ietekmēs 2015.gada elektroenerģijas tirgus piedāvājumus.

Jau ziņots, ka Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot, ka mājsaimniecībām elektroenerģijas tirgu atvērs no 2015.gada 1.janvāra, nevis no šā gada 1.aprīļa, kā tas bija plānots iepriekš.

Vienlaikus šogad tiks saglabāti regulētie elektroenerģijas tarifi un mājsaimniecības par elektrību varēs maksāt saskaņā ar līdzšinējiem nosacījumiem.

Viens no elektroenerģijas tirgotājiem "Baltcom" ir gatavs tiesāties par Saeimas šodien pieņemto lēmumu un komersants patlaban vērtē situāciju un konsultējas ar juristiem.

Savukārt Igaunijas energokompānijas "220 Energia" meitasuzņēmums Latvijā SIA "220 Enerģija" neprotestēs pret Saeimas šodien pieņemto lēmumu. "220 Enerģija" pauda cerību, ka tirgus atvēršanas atlikšana radīs arī ieguvumus, piemēram, tiks iegūts laiks, lai vēlreiz pārskatītu Latvijas elektroenerģijas tirgus atvēršanas pamatprincipus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!