Foto: LETA

Konkursā "Energoefektīvākā ēka Latvijā 2020" pirmo vietu nominācijā "Energoefektīvākā publiskā ēka Latvijā 2020" ieguvusi Ventspils mūzikas skola un koncertzāle "Latvija", informēja Ekonomikas ministrija.

Savukārt pirmo vietu nominācijā "Energoefektīvākā atjaunotā daudzdzīvokļu ēka Latvijā 2020" ieguva ēka Salaspilī, Daugavas ielā 2.

Nominācijā "Energoefektīvākā daudzdzīvokļu ēka Latvijā 2020. Jaunbūve" pirmā vieta piešķirta ēkai Rīgā, Jūrmalas gatve 92, bet nominācijā "Energoefektīvākā vienģimenes ēka Latvijā 2020" pirmā vieta piešķirta ēkai "Upeslejas", Vālodzes ielā 7a, Upesciemā.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) norādīja, ka Latvijā ir būtiski sakārtot dzīvojamo fondu, padarīt mājokļus pieejamākus iedzīvotājiem un radīt ilgtspējīgu vidi šīs uzņēmējdarbības attīstībai.

"Tāpēc šo esmu definējis kā vienu no savām un Ekonomikas ministrijas darbības prioritātēm. Eiropas Savienības līdzfinansējums, ko iedzīvotāji saņem savu ēku renovācijai un vides sakārtošanai, ir arī atbalsts mūsu būvniecības nozarei un būvmateriālu ražotājiem, dodot būtisku ieguldījumu Latvijas ekonomikas attīstībai kopumā," uzsvēra Vitenbergs.

Ministrs skaidroja, ka investīcijas ēku atjaunošanā ļauj ietaupīt arī energoresursus un ceļ iedzīvotāju maksātspēju. Arī nākamajā Eiropas Savienības daudzgadu plānošanas periodā kā vienu no prioritātēm Ekonomikas ministrija paredzējusi sniegt atbalstu energoefektivitātes un atjaunojamo energoresursu izmantošanas veicināšanai gan daudzīvokļu mājās, gan privātmājās kopumā 163 miljonu eiro apmērā.

Ekonomikas ministrijas Simpātiju balvu par energoefektīvu, kvalitatīvu un ilgtspējīgu būvniecības projektu īstenošanu Latvijā saņēma SIA "Liepājas Olimpiskais centrs". Tāpat ministrijas Simpātiju balvu saņēma arī SIA "Jelgavas nekustamā īpašuma pārvalde" par ieguldījumu energoefektivitātes popularizēšanā Latvijā, kā arī par ilgtspējīgiem un kvalitatīviem risinājumiem ēku atjaunošanā, un dzīvokļu īpašnieku biedrības "Daugavas 2" projektu vadītāja Olga Brūvere par Eiropas Savienības fondu līdzfinansējuma piesaisti un daudzdzīvokļu ēkas atjaunošanas projekta realizāciju.

"Energoefektivitātes pasākumu īstenošana vienlaicīgi ar vides un klimata ieguvumiem sniedz nozīmīgu ieguldījumu mums pieejamo resursu pārdomātā, efektīvā un ekonomiskā patēriņā. Esmu gandarīts, ka VARAM un Ekonomikas ministrijai sadarbībā ar nozaru speciālistiem ir izdevies izveidot konkrētas atbalsta programmas, kas iedrošina ne tikai pašvaldības un uzņēmumus, bet arī mājsaimniecības atbildīgi izturēties, izmantojot pieejamos resursus," pauda vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas balvu "Klimata draugs" saņēma Ventspils pilsētas pašvaldības iestāde "Komunālā pārvalde" par aktīvu darbību siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinošu pasākumu plānošanā un īstenošanā. Tāpat balvu "Klimata draugs" saņēma ēkas "Liepalejas" Iecavā saimnieks Reinis Tropiņš par ieguldījumu sabiedrības paradumu maiņas veicināšanā attiecībā uz dzīves vidi atbilstoši klimatam un videi draudzīgiem risinājumiem.

Žūrijas atzinību saņēma daudzdzīvokļu ēka Atmodas bulvārī 8, Liepājā, par izcilu piemēru ilgtspējīgai domāšanai, kas ir sekmējusi ne tikai resursu taupīšanu, bet arī radījusi ērtu un sakoptu vidi.

Interneta balsojumā sīvā cīņā ar Ventspils mūzikas vidusskolu visvairāk balsu (286 balsis) un līdz ar to konkursa Simpātijas balvu saņēma vienģimenes māja "Liepalejas" Iecavā.

Konkursa laureātu apbalvošanas pasākumā Latvijas Arhitektu savienības, AS "Augstsprieguma tīkli", Latvijas Būvnieku asociācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un AS "Latvenergo" pārstāvji kopā ar ekonomikas ministru Vitenbergu parakstīja Ekonomikas ministrijas, nevalstisko organizāciju un valsts kapitālsabiedrību paplašināto Sadarbības memorandu, apliecinot pievienošanos kustībai "Dzīvo siltāk" un apņemšanos nodrošināt informācijas pieejamību par ēku (dzīvojamo, publisko un ražošanas) atjaunošanas, pārbūves un energoefektivitātes paaugstināšanas iespējām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!