Foto: PantherMedia/Scanpix
Šā gada pirmajos piecos mēnešos Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijā sāktajos kriminālprocesos par finanšu noziegumiem valstij nodarīto zaudējumu apmērs sasniedzis vairāk nekā 20 miljonus eiro, liecina Finanšu policijas apkopotie dati.

Gada pirmajos piecos mēnešos VID Finanšu policija sākusi 76 kriminālprocesus, no kuriem kriminālvajāšanai nodoti 48.

Pēc VID Finanšu policijas datiem, pagājušajā gadā no 264 sāktajiem kriminālprocesiem kriminālvajāšanai ir nodoti 168, bet pērn sāktajos kriminālprocesos kopumā valstij nodarītie zaudējumi bijuši 58 miljonu eiro apmērā.

Kā  atzina VID Finanšu policijas priekšnieks Kaspars Podiņš, Latvijā finanšu noziegumus juridiskās personas interesēs pastrādā fiziskas personas.

Izplatītākās shēmas ir saistītas ar pievienotās vērtības nodokļa izkrāpšanu, un tās var iedalīt divās lielās kategorijās: pirmajā kategorijā konkrēts saimnieciskās darbības veicējs izmanto organizēta noziedzīga grupējuma sagatavotu shēmu, kuru var pielietot gan Latvijas teritorijā, gan arī slēpjot pēdas citās valstīs.

Otrajā gadījumā saimnieciskās darbības veicējs pats izveido savu shēmu un noformē dokumentus par neesošiem darījumiem, norādīja Podiņš.

Ar finanšu noziegumiem Latvijā tiek saprasti noziedzīgi nodarījumi ar finanšu instrumentiem, tostarp manipulācijām ar Londonas starpbanku tirgus likmes (LIBOR) vai Eiropas starpbanku tirgus likmes (EURIBOR) aprēķiniem, kā arī izvairīšanās no nodokļu nomaksas, krāpšana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!