Foto: AFI

Sabiedriskā balsojumā par 2010.gada Eiropas cilvēku Latvijā kļuvis Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas pētnieks Ilmārs Poikāns, kas kļuva pazīstams kā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) datu ieguvējs Neo, informē balsojuma organizētāja Eiropas Kustība Latvijā.

Politologs Ivars Ījabs sabiedrības atbalstu Poikānam atzīst kā loģisku: "Mums var patikt vai nepatikt viņa rīcība, bet ar to ir jārēķinās. Ilmārs Poikāns ar savu darbību atklājis dažādus politikas vājos punktus un devis aizsākumu plašai diskusijai par Latvijas un Eiropas demokrātijas vēlamo attīstību nākotnē. Skaidri jūtama viena parādība: plaisa starp informāciju, kas pieejama lēmumu pieņēmējiem un sabiedrībai, kļūst arvien mazāka."

Savukārt LTV žurnāliste Ilze Nagla, kas ir lieciniece pret Poikānu ierosinātajā krimināllietā, par balsojumu izsakās: "Prieks, ka šogad balsu vairākumu guvis cilvēks, kas nav amatpersona. Ilmārs Poikāns pierādīja, cik daudz viens cilvēks Latvijā var mainīt. Viņa drosme un nesavtība ir īpašības, pēc kurām sabiedrībā ilgojamies, viņš parādīja, ka varam izdarīt vairāk, nekā tikai kurnēt savā virtuvē. Neatkarīgi no rīcības juridiskās puses, tā noteikti lika mums katram aizdomāties par mūsu katra personīgo drosmi."

Eiropas Kustība Latvijā informē, ka balsotāji, izvirzot Poikānu 2010.gada Eiropas cilvēka Latvijā titulam, raksta: "Balsoju par viņu, jo viņš ir uzdrīkstējies aizstāvēt demokrātiskas un eiropeiskas vērtības Latvijas sabiedrībā." "Ilmārs Poikāns bija pirmais, kas aizsāka aktīvo sabiedrības cīņu par atklātību un caurspīdīgumu, tas pat krietni pirms skaļām wikileaks lietām." "Pateicoties mūsu Neo, Latvijas vārds pozitīvi izskanēja Eiropā un pasaulē, kad citādi visu laiku tikai ziņoja par Latvijas krīzi ekonomikā." "Viņš atvēra acis un lika aizdomāties par demokrātiskām vērtībām Latvijā, Eiropā un pasaulē." "Viņa uzdrīkstēšanās saukt lietas īstajos vārdos un darbs sabiedrības informēšanas jomā ir patiesas cieņas un atzinības vērti. Viņš praksē ir parādījis nepieciešamību Latvijā tiekties pēc tādām nozīmīgām Eiropas un pasaules vērtībām - informētas un zinošas sabiedrības." "Uzskatu, ka Ilmārs Poikāns ar savu eiropeisko stāju ir iedvesmojis Latvijas sabiedrību."

Kopā 2010.gada Eiropas cilvēka Latvijā titulam izvirzīti vairāk kā 45 kandidāti.

Balsošana par Gada Eiropas Cilvēku tiek rīkota jau trīspadsmito reizi. Pasākuma mērķis ir godināt cilvēku, kurš, pēc sabiedrības domām, ar saviem darbiem aizvadītajā gadā visvairāk ir veicinājis Latvijas integrāciju Eiropā un Eiropas integrāciju Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!