Foto: PantherMedia/Scanpix
Pretendentu vidū uz 2014.gada spārnotā teiciena titulu ir tādi vārdu savienojumi kā ''toksisks deputāts'', ''zaļie cilvēciņi'' un ''neraudi, susuriņ!'', informēja Latviešu valodas attīstības kopas (LVAK) pārstāvis Valters Feists.

Vēl uz spārnotā teiciena godu pretendē: "negodīga komercprasme", "labā ziņa ir tā, ka Baltijas valstu sadarbībā nav slikto ziņu", "tā es neesmu!", "mums ir jāiet uz priekšu", "tu izrauj sirdi, samal blenderī un izdzer kokteilīti!", "cik ir, tik ir", "HIV? ... Nofilmē! Iegūsti!".

Savukārt par gada nevārda titulu sacenšas, piemēram, "vistas nageti", "šovrūms" un "kamingauts", bet par gada vārda titulu: "spējraisis" (aizstāj anglicismu "koučs"), "kremlini", "pašītis", "tīksmiņš", "lablikumība".

Aptauja tiek rīkota jau 12. gadu, un šogad vienas nedēļas laikā saņemti teju 300 pieteikumi.

2014. gada vārda, nevārda un spārnotā teiciena titulu ieguvējus paziņos 2. februārī.

Jau ziņots, ka par 2013.gada spārnoto teicienu atzīta Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa atziņa: "Nākotne ir nākotnes cilvēku rokās!"

Par gada vārdu 2013. gadā kļuva "pašbilde", bet nevārdu atvasinājumu kopa - "dīlot, dīlošana, dīls".

LVAK norāda, ka par gada vārdu tiek atzīts spilgtākais un trāpīgākais no tiem pēc latviešu valodas likumībām veidotajiem vārdiem, kas attiecīgajā gadā izskanējuši pirmo reizi, iemantojuši vai atguvuši populāritāti, vai arī lietoti ar šim gadam raksturīgu jaunu vai īpašu nozīmi.

Savukārt gada nevārda titulu iegūst spilgtākais no nejēdzīgi darinātiem vai nevajadzīgi aizgūtiem vārdiem, kas attiecīgajā gadā parādījušies vai manāmi izplatījušies. Tāpat par nevārdu var kļūt jau pazīstams vārds, kas šajā gadā plaši lietots neiederīgā vai nevajadzīgi sagrozītā nozīmē (piemēram, pēc citu valodu parauga).

Gada spārnotākā teiciena godu iegūst spilgtākais vai dīvainākais no teicieniem, kas attiecīgajā gadā īpaši bieži lietots vai ticis sevišķi pamanīts sabiedrībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!