Foto: DELFI
Joprojām nav skaidrības, kad varētu sākties Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas jeb tā sauktās Gaismas pils infrastruktūras objektu būvdarbi, – lai gan Kultūras ministrija (KM) jau pirms vairāk nekā mēneša nolēma pārtraukt vairākkārt apstrīdēto būvdarbu iepirkumu, sarunu procedūra ar pašreizējo Gaismas pils būvnieku – Nacionālo būvkompāniju apvienību – joprojām nav sākta.

KM pārstāve Annija Senakola norādīja, ka jautājums par LNB infrastruktūras objektu būvniecības pirmās kārtas konkursu tiks izlemts tuvākajā laikā.

"Iepirkumu uzraudzības birojs atļauju veikt sarunu procedūru ar pašreizējo LNB ēkas būvdarbu veicēju var dot tikai pēc esošā konkursa pārtraukšanas," viņa paskaidroja.

Lai gan infrastruktūras būvniecība ir aizkavējusies, KM joprojām ir mērķis LNB ēkas būvdarbus pabeigt 2013.gada vasarā un nodot to ekspluatācijā 2013.gada beigās vienlaikus ar infrastruktūras darbu pabeigšanu.

Jau vēstīts, ka lēmums par šā gada sākumā izsludinātā iepirkuma pārtraukšanu tika atbalstīts LNB projekta uzraudzības padomes sēdē 19.oktobrī, pamatojot to ar pārāk dārgajiem piedāvājumiem.

Iepriekš par neatbilstību iepirkuma nosacījumiem no konkursa tika izslēgts tā sākotnējais uzvarētājs "LX Grupa", kas būvdarbus, tostarp ūdensvada un kanalizācijas tīklu pieslēguma, siltumtrases pieslēguma un autostāvvietas izbūvi, piedāvāja veikt par 6,7 miljoniem latu bez pievienotās vērtības nodokļa.

Savukārt nākamais saimnieciski izdevīgākais piedāvājums, ko iesniedza kompānija "Merks", ir teju par četriem miljoniem latu dārgāks, pārsniedzot 10 miljonus latu bez PVN. Tik lielu summu valsts šim iepirkumam nevarot atļauties tērēt, tāpēc nolemts esošo iepirkuma procedūru pārtraukt un, ja Iepirkumu uzraudzības birojs to atļaus, veikt sarunu procedūru ar pašreizējo bibliotēkas būvnieku – Nacionālo būvkompāniju apvienību, kura līgumā sākotnēji nebija paredzēta infrastruktūras izbūve.

Projekta sabiedriskais uzraugs – "Sabiedrība par atklātību "Delna"" – LNB uzraudzības padomes pieņemto lēmumu pārtraukt infrastruktūras būvdarbu iepirkumu un sākt sarunu procedūru ar pašreizējo būvnieku novērtēja kā pārsteidzīgu un bez pietiekama pamatojuma.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!