Foto: Reuters/Scanpix

Valsts policijā maijā sākts projekts, ar kuru plānots pilnveidot Valsts policijas kapacitāti kibernoziedzības apkarošanas un prevencijas jomā. Projekta kopējais finansējums ir 794 201 eiro.

Portālu "Delfi" Valsts policijā informēja, ka projekts tiek īstenots ar Eiropas Savienības Iekšējā drošības fonda atbalstu. Fonds Valsts policijai piešķīris 595 651 eiro, bet atlikušie 198 550 eiro ir Valsts budžeta finansējums. Plānotais projekta īstenošanas laiks ir 18 mēneši, proti, līdz 2018. gada 30. oktobrim.

Plānots, ka šajā laikā tiks uzlabota Valsts policijas Kibernoziedzības apkarošanas nodaļas materiāltehniskā bāze ar mūsdienīgu tehniku un nepieciešamajām programmām, kā arī tiks celta likumsargu kvalifikācija ar specifiskām zināšanām. Savukārt Valsts policijas Nepilngadīgo lietu inspektori jauniegūtās zināšanas par drošību internetā varēs nodot tālāk jauniešiem visā Latvijā.

Projekts tapis ciešā sadarbībā ar Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūciju (CERT) un Drošs Internets (DI).

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas priekšnieks Dmitrijs Homenko paudis, ka projekta realizācija ievērojami palīdzēs likumsargu darbā.

"Šis projekts būtiski uzlabos Valsts policijas spēju izmeklēt kibernoziegumus ātrāk nekā jebkad iepriekš, kā arī atvieglos pierādījumu fiksēšanu un to izņemšanas iespējas. Pateicoties projektam, kibernoziedzības apkarošanu Latvijā mēs varēsim pacelt jaunā līmenī, nodrošinot arī reģionālās Valsts policijas kibernoziegumu apkarošanas nodaļas zinošos policistus gan ar mūsdienīgiem tehnoloģiskiem risinājumiem, gan papildus specifiskām zināšanām, rīkojot darbinieku kvalifikācijas celšanas apmācības," atzīmē Homenko.

Projekts paredz arī preventīvo materiālu izstrādes un iedzīvotāju informēšanas aktivitātes, kuras nodrošinās Valsts policija, sadarbojoties ar citām valsts un nevalstiskajām organizācijām, kas rūpējas par interneta drošības jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!