AT preses sekretārs Leonards Pāvils apstiprināja, ka AT priekšsēdētājs ceturtdien pa kurjerpastu nosūtīto vairāk nekā 50 deputātu parakstīto vēstuli ir saņēmis.

Jau ziņots, ka šāda pārbaude var būt sākums Skrastiņa atlaišanas procedūrai, ja īpaši pilnvarots tiesnesis konstatē kādu no likumā noteiktajiem ģenerālprokurora atlaišanas pantiem. Šādā gadījumā atzinums par to jādod Augstākās tiesas plēnumam, un tad Saeima var atlaist ģenerālprokuroru.

Pagājušajā nedēļā, komisijai publiskojot starpziņojumu pedofilijas lietā, Saeimas izmeklēšanas komisijas priekšsēdētājs Jānis Ādamsons arī sāka vākt parakstus pārbaudes ierosināšanai un dažu stundu laikā vajadzīgo 34 parakstu vietā savāca pāri par 50.

Deputāti uzskata, ka Ģenerālprokuratūras darbība pedofilijas lietas izmeklēšanā radījusi labvēlīgus apstākļus pierādījumu slēpšanai un iznīcināšanai, kā arī liecinieku tiešai ietekmēšanai.

Dokumentā minēts, ka Ģenerālprokuratūras darbības dēļ radīts kaitējums prokuratūras iestāžu darba organizācijai un šo iestāžu kā tiesu varas sastāvdaļas prestižam.

Pamatojot pārbaudes nepieciešamību, minēts, ka ģenerālprokurors ir pārkāpis vairākas prokuratūras likuma normas - nav spējis veikt prokuratūras iestāžu kontroles funkcijas, nav spējis izvērtēt nepamatotus prokuroru lēmumus, nav savlaicīgi ziņojis Valsts prezidentei par atklātiem būtiskiem likuma pārkāpumiem, kam ir valstiska nozīme. Tāpat Skrastiņš nav spējis disciplināri sodīt virsprokurorus Birutu Ulpi un Oļģertu Šabansku par prokuratūras likuma un prokurora ētikas kodeksa normas pārkāpumiem.

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas pedofilijas lietā priekšsēdētājs Jānis Ādamsons žurnālistiem iepriekš paskaidroja, ka virsprokurori ir pieļāvuši informācijas noplūdi, kā arī publiski pauduši paziņojumus, ka krimināllietas pavedieni ved uz prezidenta kanceleju.

Ādamsons uzsvēra, ka komisijas starpziņojumā ir konkrēti minēti prokuratūras likuma pārkāpumi un nolaidības pazīmes, kā arī pārkāpumi un nolaidības fakti, kuru dēļ iestājušās būtiskas sekas.

Komisija nolēmusi sagatavot īpašu papildu informāciju par konkrētajiem pārkāpumu un nolaidības faktiem un apkaunojošas rīcības pazīmēm, kuru iesniegs īpaši pilnvarotajam tiesnesim, kas veiks pārbaudi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!