Foto: LETA

Par godu Latvijas Tautas frontes (LTF) 25.gadadienai tiks izdota grāmata, ko veidos Atmodas laika līderis Dainis Īvāns, tiks veidota dokumentā filma, renovēta un daļēji rekonstruēta vēsturiskā Tautas frontes mītne Vecrīgā, kā arī plānoti vēl citi pasākumi.

Vairāku Latvijas Tautas frontes 25.gadadienas pasākumu īstenošanai tiek prasīti 435 tūkstoši latu, liecina valdībā iesniegtais Kultūras ministrijas ziņojums, kas tiks izskatīts otrdien, 27.novembrī.

Latvijas Tautas fronte dibināta 1988.gada 8.oktobrī, tādējādi gadadienas atceres pasākumi plānoti nākamgad.

Valdība otrdien lems par finansējuma apstiprināšanu 435 837 latu apmērā tai skaitā pamatekspozīcijas izveidei Latvijas Tautas frontes muzejā 321 837 latu apmērā, grāmatas izdošanai 19 000 latu apmērā, dokumentālās filmas uzņemšanai par Latvijas Tautas frontes darbību 35 000 latu apmērā un 30 tematisko izstāžu organizēšanai 60 000 latu apmērā.

358 337 lati lūgti šogad no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", bet izstāžu iekārtošanai naudu jāplāno no budžeta programmas "Kultūras mantojums", savukārt līdzfinansējums filmai 17,5 tūkstoš latu apmērā no apakšprogrammas "Filmu nozare".

Lai iekārtotu Latvijas Tautas frontes pamatekspozīciju vēsturiskajā Tautas frontes mītnē, Rīgā, Vecpilsētas ielā 13/15, ir nepieciešamas veikt ēkas infrastruktūras sakārtošanu pagrabstāvā un 1. – 3.stāvā, kur tiks izvietota pamatekspozīcija. Būtiski ir saglabāt ēkas plānojumu, tai skaitā Tautas frontes priekšsēdētāja kabinetu. Tādēļ nepieciešams veikt ēkas renovācijas un daļēju rekonstrukciju.

Šobrīd izstrādāta pamatekspozīcijas zinātniskā koncepcija, kas paredz detalizēti, bet vienlaikus arī emocionāli iedarbīgi, atklāt vēsturiskos notikumus, kuru ietekmē tauta apvienojās vienotā pilsoniskā sabiedrībā un izcīnīja valsti, atzīmē Kultūras ministrija. Ekspozīcijas risinājumos ievērojama loma būs modernajām tehnoloģijām. Projekta īstenošanu nodrošinās biedrība "Tautas Frontes muzeja sabiedriskā padome".

Grāmatā par Latvijas Tautas frontes darbību tiks apkopots un sistematizēts faktu materiāls, ko bagātinās gan Tautas frontes muzeja krājumā, gan citos arhīvos esošās vizuālās vēstures liecības. Grāmatas autora Daiņa Īvāna teksts, apvienojot publicista skatījumu ar vēsturisko notikumu aculiecinieka un dalībnieka pieredzi, šo izdevumu ļaus veidot unikālu, norāda ministrija. Plānotā grāmatas tirāža ir 4000 eksemplāru. Grāmatas izveidi un izdošanu nodrošinās biedrība "Tautas Frontes muzeja sabiedriskā padome".

Kultūras ministra atzīst, ka Latvijas neatkarības gadu laikā nav veidotas visaptverošas dokumentālas filmas par Latvijas ceļu uz neatkarības atgūšanu 1991.gadā, bet esošie filmu un audiovizuālie materiāli ir lielākoties fragmentāri un šobrīd – bez laika distances vērtējuma iespējām. Ieteicamais filmas garums ir 90 minūtes. Dokumentālai filmai būtu jābūt pieejamai plašai sabiedrībai – sākot ar sabiedrisko televīziju, skolām un citām izglītības institūcijām, beidzot ar Latvijas Republikas vēstniecībām un pārstāvniecībām ārvalstīs.

Filmas veidotājs tiks izvēlēts atklātā konkursa kārtībā. Dokumentālās filmas izveidi nodrošinās Nacionālais kino centrs sadarbībā ar Latvijas Tautas frontes muzeju. 50% no kopējās summas nepieciešami 2012.gadā Latvijas Tautas frontes muzejam, savukārt atlikušie 50% nepieciešami 2013.gadā Nacionālajam kino centram.

Plānots, ka trīsdesmit tematisko izstāžu organizēšanu veiks tā saucamās atmiņas institūcijas – bibliotēkas, muzeji, arhīvi, kuru tīkls aptver visus Latvijas reģionus. Atmiņas institūcijas sadarbosies, lai apvienotu tajās uzkrātos vēsturiskos materiālus un izveidotu kopīgus projektus. Prognozējams, ka, līdzfinansējuma veidā sniedzot atbalstu līdz 2000 latu, projektu konkursa rezultātā tiks īstenoti vismaz 30 projekti. Tematisko izstāžu organizēšanu nodrošinās Kultūras ministrija, izsludinot atklātu projektu konkursu, kurā pieteikumus varēs iesniegt pašvaldību bibliotēkas un muzeji, kā arī Latvijas Nacionālā arhīva reģionālās nodaļas.

Jautājumu par finanšu līdzekļu piešķiršanu 2013.gadā plānotajiem pasākumiem Tautas frontes 25.gadu jubilejas svinībām, kurās plānota plaša sabiedrības dalība, Kultūras ministrija virzīs izskatīšanai 2013.gada sākumā saistībā ar Latvijas Republikas proklamēšanas 95.gadadienas pasākumu tāmi.

Latvijas Tautas fronte tika dibināta kā plaša tautas organizācija, kas tika izveidota pēc privātpersonu grupas iniciatīvas un tai bija milzīga loma Trešās Atmodas kustībā un Latvijas valstiskās neatkarības atgūšanā.

BNS, +371 67088611, zinas@bns.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!