Par Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā 20. septembrī varēs balsot vairāk nekā divi tūkstoši ieslodzīto, tostarp arī trīs uz mūžu notiesātie cilvēki, kuriem notiesājošais spriedums vēl nebūs stājies spēkā.
Ieslodzījuma vietu pārvalde (IeVP) šobrīd veic ieslodzīto aptauju, lai konkretizētu, kuri no viņiem vēlas piedalīties referendumā, pavēstīja IeVP preses sekretārs Kārlis Seržants.

Satversmes tiesas spriedums noteic, ka referendumā varēs piedalīties tie ieslodzītie, kuriem kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums. Nobalsot izmeklēšanas cietumos notiekošajā referendumā varēs arī cietuma darbinieki. Paredzams, ka cietumos izveidotajos vēlēšanu iecirkņos strādās nevis paši cietumu darbinieki, bet gan speciāli norīkoti vēlēšanu iecirkņu darbinieki, tāpēc šajā dienā cietumu apsardze strādās pastiprinātā režīmā.

Seržants sacīja, ka nobalsošana varētu būt ilgāka centrālcietumā un Matīsa cietumā, kur atrodas daudz balsstiesīgo ieslodzīto, jo ieslodzītos uz vēlēšanu iecirkņiem nogādās dažu cilvēku grupiņās.

Cietumos līdz šim neesot notikusi īpaša ieslodzīto informēšana par valsts iestāju ES, tomēr Seržants pieļāva iespēju, ka kamerās tikšot izdalīti iestāju ES skaidrojoši bukleti.

Pēc konkrētu referendumā piedalīties gribētāju skaita uzzināšanas cietumi no Tieslietu ministrijas pieprasīs ieslodzīto pases, bet tiem, kuriem pasu nav, palīdzēs tās iegūt. Ieslodzīto pases neatrodas pie viņiem, bet gan personīgajās lietās, ko uzglabā gan prokuratūra, gan izmeklēšanas iestādes.

Seržants norādīja, ka referenduma dienā centrālajiem masu medijiem būs atļauts no desmitiem līdz divpadsmitiem dienā uzturēties centrālcietuma un Matīsa cietuma vēlēšanu iecirkņos.

Matīsa cietumā būs divas vēlēšanu vietas - katrā korpusā viena. Savukārt centrālcietumā būs desmit vēlēšanu vietas, jo cietumā ir pieci korpusi un katrs no tiem ir četrus stāvus augsts, tāpēc paredzēts, ka vēlēšanu vietas būs izvietotas ik pa diviem stāviem.

Balsošanas laikā ieslodzītie uz vēlēšanu vietām dosies kopā ar savas kameras biedriem, lai izslēgtu iespēju viņiem kontaktēties ar citiem ieslodzītajiem. Paredzēts, ka vēlēšanu vietā uz galda būs izvietotas nelielas kartona starpsienas, vienlaikus nodrošinot tiesības uz aizklātu balsošanu, bet nepārkāpjot ieslodzījuma vietu noteikumus.

20.septembrī Latvijā notiks referendums par valsts iestāšanos Eiropas Savienībā, un tas būs pirmais, kurā pēc Satversmes tiesas lēmuma varēs piedalīties arī tie, kuriem kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!