Foto: F64

Piektdien, 22. jūlijā, Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis svinīgā ceremonijā Melngalvju namā pasniedzis akreditācijas vēstules jaunajam Latvijas ārkārtējam un pilnvarotajam vēstniekam ASV Andrim Teikmanim, portālu "Delfi" informēja Ārlietu ministrija (ĀM).

Teikmanis darba gaitas ministrijā uzsācis 1994. gadā, kļūstot par Latvijas īpašo uzdevumu vēstnieku Eiropas Padomē. Savas karjeras laikā ārlietu dienestā viņš bijis Latvijas vēstnieks Vācijas Federatīvajā Republikā un Krievijas Federācijā. Kopš 2013. gada maija Teikmanis bija Latvijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē, vienlaikus pildot arī Latvijas nerezidējošā vēstnieka pienākumus Austrālijas Savienībā un Jaunzēlandē.

No 2002. gada līdz 2005. gadam Teikmanis pildīja valsts sekretāra vietnieka, savukārt no 2008. gada līdz 2013. gadam – Ārlietu ministrijas valsts sekretāra pienākumus.

Teikmanis ir Triju Zvaigžņu ordeņa komandieris. Viņš ir ieguvis vairākus apbalvojumus par personisko ieguldījumu Latvijas diplomātisko attiecību veicināšanā, tostarp apbalvots ar Latvijas Republikas II šķiras Atzinības krustu.

Latvijas vēstnieka pienākumus ASV no 2012. gada pildīja Andris Razāns, kurš turpmāk ieņems Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieka amatu.

ASV, kā atgādina ministrija, ir nozīmīgs Latvijas stratēģiskais partneris un sabiedrotais. Līdz pat Latvijas neatkarības atjaunošanai 1991. gadā ASV konsekventi realizēja Latvijas okupācijas neatzīšanas politiku un sniedza nenovērtējamu ieguldījumu Latvijas neatkarības atjaunošanā, kā arī sekmēja Latvijas integrāciju NATO un ES.

"Drošības politikas joma ir Latvijas un ASV divpusējās sadarbības pamats", paziņojumā uzsver ministrija.

Latvijas un ASV valsts amatpersonas uztur regulāru politisko dialogu par aktuālajām norisēm reģionā un starptautiskajā politikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!