Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) Nacionālo bruņoto spēku komandiera (NBS) amatam izvirzījis līdzšinējo NBS Apvienotā štāba priekšnieku Leonīdu Kalniņu, viņš otrdien informēja žurnālistus.

Nacionālo bruņoto spēku likuma 14. panta 1. daļa nosaka, ka Nacionālo bruņoto spēku komandieri apstiprina amatā uz četriem gadiem, viņu no amata atbrīvo Saeima pēc Valsts prezidenta priekšlikuma. Komandiera kandidātu Valsts prezidentam iesaka aizsardzības ministrs.

Bergmanis Vējoni ar Kalniņa kandidatūru iepazīstinājis otrdien, 22. novembrī, no rīta.

"Mūsu bruņotie spēku attīstās un tas ir pats galvenais, ko es gribētu pateikt. Nekad dzīvē nevar sasniegt galīgo maksimumu, jo ir mainīgas situācijas, mainās taktika, jūs paši redziet, kādā veidā tiek veiktas militārās operācijas. No tā viedokļa, kādā veidā mūsu bruņoto spēku vienības izpilda uzdevumus gan iekšienē Latvijā, kā arī pildot starptautiskās operācijas, mēs esam saņēmuši visaugstākos atzinības vārdus. Neuztveriet to par lielīšanos, par to runā mūsu sadarbības partneri NATO organizācijā," atbildot uz portāla "Delfi" jautājumu par pašreizējo bruņoto spēku stāvokli, sacīja Kalniņš.

Tikmēr Bergmanis, komentējot Kalniņa izvirzīšanas kritērijus, sacīja, ka beidzot ir pienācis laiks par komandieri kļūt augstākajam virsniekam, kurš dienestu sācis no zemākajām ranga pakāpēm un ir atradies dažādās bruņoto spēku struktūrās.

26. augustā Kalniņš stājās NBS Apvienotā štāba priekšnieka un NBS komandiera vietnieka amatā. Pirms tam ieņēmis Zemessardzes komandiera amatu, liecina Aizsardzības ministrijas informācija.

Kalniņš dzimis 1957. gada 13. februārī Tomskas apgabalā, Pervomaiskas rajonā.

1975. gadā absolvējis Dobele Eihes 1. vidusskolu, pēc tam studējis Viļņas augstākā pretgaisa aizsardzības karaskolā par automātiskās vadības sistēmas inženieri, kuru absolvējis 1979. gadā. Izglītību ieguvis arī Harkovas kara inženieru akadēmijā, kur apguvis operatīvi taktiskās AVS (automātiskās vadības sistēmas) vadību, un ASV Armijas vadības un ģenerālštāba koledžā, Vadības un ģenerālštāba virsnieka kursā. Vēl 2013. gadā pabeidzis Augstākā komandējošā sastāva kursu Baltijas aizsardzības koledžā.

Savā darbības laikā saņēmis vairākus apbalvojumus, tostarp Aizsardzības ministrijas Goda rakstu, NBS komandiera goda rakstu un Viestura ordeni.

Ziņots, ka šā gada 25. oktobrī Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube informēja Nacionālo drošības padomi par iesniegumu Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, kurā lūdz viņu atvaļināt no amata pirms pilnvaru termiņa beigām.

Nacionālo bruņoto spēku likuma 13. panta 1. daļa nosaka, ka Nacionālo bruņoto spēku vadību īsteno Nacionālo bruņoto spēku komandieris, kas ir pakļauts aizsardzības ministram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!