Foto: Shutterstock

Administratīvā apgabaltiesa janvārī par labu Viļānu novada Dekšāres pagasta iedzīvotājai Dzidrai Bruzgulei no Valsts policijas (VP) saistībā piemājas pagalmā nogrieztām tur augošām kaņepēm lēmusi piedzīt nemantiskā kaitējuma kompensāciju 1500 eiro apmērā, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Administratīvā apgabaltiesa iesniedzējas prasību gan apmierināja tikai daļēji. Par radīto stresu un veselības problēmām seniore prasīja 3000 eiro.

Lai gan tiesvedība noslēdzas tikai tagad, VP savu kļūdu atzina un Bruzgulei atvainojās, tiklīdz saņēma slēdzienu, ka konkrētajās kaņepēs narkotisko vielu nav.

"Indijas kaņepes šķirnes un hibrīdus Latvijā ārā būs ļoti grūti audzēt. Ir vajadzīgas ļoti karstas, sausas vasaras, lai daudzmaz to varētu izaudzēt," norādīja biologs Andrejs Svilāns.

"Asociācijai šobrīd nav tādu faktu, ka atklātā laukā kādam būtu izdevies izaudzēt narkotisko kaņepi, kurai būt THC līmenis paaugstināts un cilvēks varētu gūt kādu ietekmi uz savu veselību," pastāstīja Latvijas Industriālo kaņepju audzētāju asociācijas vadītājs Guntis Vilnītis.

Jau vēstīs, ka 2018.gada augustā Viļānu novada Dekšāres pagastā pie saimnieces Bruzgules atbrauca VP darbinieki. Tika ierosināts kriminālprocess, un neviens negribēja pensionārei noticēt, ka kaņepes viņas dārzā ne tikai atbaida kolorado vaboles, bet arī ir veselīga pārtika.

Policisti izrāva 363 kaņepju stādus un aizveda uz ekspertīzi, lai noskaidrotu, vai šīs kaņepes satur narkotiskas vielas. Tās neatrada, tāpēc kriminālprocesu izbeidza.

Bruzgule pēc piedzīvotā konsultējās ar juristiem, kuri ieteica no policistiem pieprasīt kompensāciju par zaudējumiem un sagādātajiem pārdzīvojumiem. Sākumā Administratīva rajona tiesa lēma, ka Bruzgule par kaitējumu prasīto 4000 eiro vietā kompensācijā saņems tikai 27 eiro, taču pensionāre nepadevās un tiesas ceļā turpināja meklēt taisnību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!